Taxi Charity Pin met enthousiasme ontvangen in Airborne museum

Hennie en Jacoline zijn blij met het resultaat
Hennie en Jacoline zijn blij met het resultaat
Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – De Taxi Charity Pin met een afbeelding van Hartenstein is in het Airborne museum met groot enthousiasme ontvangen. Het exemplaar is vanaf nu in de verkoop bij het Airborne museum en de opbrengst gaat naar Taxi Charity for Military Veterans.

In samenwerking met Jesse Pennekamp, stagiair CHE

De Taxi Charity is de organisatie die de Britse Tweede Wereldoorlog veteranen van het Verenigd Koninkrijk naar alle herdenkingsplekken brengt. Niet alleen naar onze gemeente tijdens de Airbornemaand of naar Wageningen voor het defile en het Bevrijdingsfeest. Ook naar andere plaatsen in Nederland waar zij vochten, België en/of Frankrijk.

Taxi Charity PinBurgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum was de eerste die de pin overhandigt kreeg. Ze is onder de indruk: ”Wat is die prachtig, ik zal hem met ere dragen.” Ook een gravure van de pin op hout werd gewaardeerd. Ze krijgt een extra pin voor kinderburgemeester Thom, Jacoline vindt het belangrijk dat de jeugd betrokken wordt bij het herdenken.

Dit initiatief is te danken aan twee bijzondere mensen. Het idee voor deze pins komt toe aan de altijd enthousiaste Jacoline Rutgers van de Oosterbeekse, digitale cadeauwinkel beetjebinnenbuiten. Striptekenaar Hennie Vaessen, befaamd van zijn stripboeken over de oorlog heeft de pin ontworpen.

En daar blijft het niet bij, Hennie heeft nog twee unieke pinontwerpen bedacht. De tweede staat volledig in het teken van het 80-jarige jubileum van Market garden in 2024 en de derde, van 80 jaar bevrijding in Nederland, komt in 2025 uit.

Poppies en Pins

Vorig jaar kwam Jacoline al met een bijzondere poppy hanger voor de herdenkingen waarvan de winst naar de Taxi Charity ging. De verkoop van die poppies was een groot succes, er werden meer dan 440 exemplaren verkocht.

Jacoline werd hiervoor geïnspireerd door een actie van Taxi Charity for Military Veterans zelf. ”Tijdens hun Market Garden Challenge werd in twee dagen geld bijeen gefietst en gelopen voor veteranen. Vervolgens rees bij mij de vraag: hoe kan ik mijn steentje bijdragen?”

Taxi Charity PinZe verkoopt zelf keramieken klaprozen, handgemaakt door mensen met een beperking in Litouwen. ”De connectie Britse veteranen en ‘poppy hanger’ was voor mij dan ook snel gemaakt.” Na contact met Frans Ammerlaan brengt ze de ‘poppy hanger’ op de markt in Oosterbeek. Dat blijkt een groot succes. ”Wat heel voorzichtig met 100 poppy hangers begon is geëindigd met ruim 440 poppy hangers.”

Tijdens de Airborne wandeltocht in 2022 staat ze met haar kraam naast Hennie Vaessen, ze weet van zijn talenten als striptekenaar. Als Jacoline in januari van dit jaar alweer aan het bedenken is om de Taxi Charity ook in 2023 te ondersteunen komt zijn naam meteen naar boven. De samenwerking is snel geregeld en zo komen ze tot deze drie unieke pins voor de komende herdenkingen.

Jacoline: ”Ik vind het belangrijk dat we blijven herdenken en onze veteranen die hebben gevochten voor onze vrijheid blijven steunen.”

Taxi Charity for Military Veterans

Voor de Taxi Charity is het een mooie bijdrage. Voor het bekostigen van de internationale reizen van veteranen naar Nederland, Frankrijk en België zijn ze volledig afhankelijk van donaties. Directeur Ronnie Weijers van het Airborne museum is dan ook erg blij met de nieuwe pin. ”Het is een mooi initiatief. Wij vinden het belangrijk om hier aandacht voor te vragen.”

Taxi Charity PinDe bedoeling is dat elke veteraan die naar de herdenkingen komt op 5 mei een pin krijgt. Ook veteranen die in september naar de Airborne herdenkingen komen kunnen rekenen op een exemplaar. Roger Beets en Frans Ammerlaan zijn beide ook aanwezig om de mooie pin alvast in ontvangst te nemen voor de Taxi Charity. Zij zullen er zorg voor dragen dat de pins bij onze helden terecht komen.

Voor het publiek is de pin nu alvast te koop via de website van beetjebinnenbuiten.nl, bij het Airborne museum en vanaf mei in boekhandel Meijers en Siegers aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. In september zal die breder te verkrijgen zijn en zal je Jacoline én Hennie op diverse evenementen rond de Airborne met een stand kunnen aantreffen. De poppy hanger is ook nog steeds te verkrijgen en de opbrengst gaat hiervan ook nog steeds naar onze helden.

Zowel de Taxi Charity Pin (editie 2023) als de keramieken poppy hanger kosten €5,- per stuk.

En deze mooie en lekkere gebakjes? Sorry die zijn op!

(this article in English here)

Taxi Charity Pin

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen