Rumah Kita herdenkt 15 Augustus, de capitulatie van Japan

Foto: Rumah Kita

De bewoners van Rumah Kita herdenken samen met familie en genodigden op dinsdag 15 augustus 2023 de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

capitulatieOp 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij aan een nieuw leven.

Herdenking

De herdenking vindt plaats op dinsdag 15 augustus om 10.30 uur in het restaurant van Rumah Kita. Bewoners, familie en gasten zijn op deze ochtend hierbij aanwezig. De herdenking bestaat uit het ontsteken van het vuur, het leggen van bloemen en toespraken van de burgemeester Floor Vermeulen namens de gemeente Wageningen en gastsprekers Ellen Hasenbalg en Anne Maagdenberg namens de tweede en derde generatie.

Tijdens het tweede gedeelte van de ceremonie van de herdenking wordt de taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Door een bewoner van Rumah Kita wordt de vlag gehesen en we leggen kransen bij het monument op het terrein van Rumah Kita. Tot slot hebben bewoners en bezoekers de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen