Het elfde uur op de elfde dag van de elfde maand

09 nov 2018, 17:31 1940-1945
remembrance day poppys pixabay
Pixabay

Op het elfde uur, op de elfde dag van de elfde maand herdenken het Verenigd Koninkrijk en de landen van het Gemenebest alle gevallenen sinds de Eerste Wereldoorlog, in oorlogen en gewapende conflicten.

Tot het Gemenebest behoren landen als Canada, Australië en landen in Afrika en Azië. Voorheen het Brits Gemenebest. De Britse Koningin staat symbolisch als hoofd van deze 53 onafhankelijke staten die vrijwillig deze verbintenis zijn aangegaan.

Remembrance Day

Remembrance Day wordt groter herdacht dit jaar. Het is dit jaar immers 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Nederland was neutraal, dat wilden we in de Tweede ook, alleen besloot Hitler in 1940 van niet.

Voor de Britten was dit anders. In beide oorlogen vochten zij op het vaste land van Europa, net als uit andere staten/landen van het Gemenebest.

De plechtige herdenking wordt gehouden op de zondag die het dichts bij de 11e ligt, Remembrance Sunday genaamd. Dit jaar valt de elfe op de zondag. Om 11 uur in de ochtend worden op talloze plekken, vooral in Engeland en Canada, officiële en onofficiële herdenkingen gehouden.

Poppy Day

De elfde van de elfde wordt ook wel Poppy Day genoemd. De rode klaproos is een alom bekend symbool. Hier zie je de klaproos vooral ten tijde van de Airborne herdenkingen, de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

De klaproos als symbool vindt zijn oorsprong in het gedicht 'In Flanders Fields' geschreven door een Canadese militaire arts: John McCrea. McCrea was ook dichter en kort nadat hij tijdens de 1e Wereldoorlog een goede vriend verloor in Ieper, België zag hij talloze klaprozen groeien op de velden.

Daar waar zijn vriend en vele van zijn kameraden stierven en begraven lagen, kwamen deze delicate, rode bloemen fier overeind en zo talrijk, dat hij geïnspireerd raakte en het beroemde gedicht schreef. Sindsdien is de klaproos het symbool voor alle vaders en zonen, die nooit meer thuis kwamen.

Airborne begraafplaats.

Veel van die vaders en zonen liggen hier begraven op de Airborne begraafplaats van Oosterbeek. Ook daar wordt aanstaande zondag een herdenkingsdienst gehouden.

De herdenking wordt georganiseerd door The Royal British Legion Holland Branch

en start zondag om 11:30 op de begraafplaats in Oosterbeek, Van Limburg Stirumweg 28, Oosterbeek.

De Royal British Legion

zorgt voor een levenslange ondersteuning voor militairen en hun families. Diverse branches zijn er in verschillende landen en met de verkoop van de klaproos in allerlei vormen en materiaal kun je (online in de Poppy Shop)

die hulp steunen. De rode klaprozen worden veelal gemaakt door veteranen die gewond zijn geraakt tijdens hun dienst.

Daarnaast maak je met een Poppy kenbaar dat je de gevallen dankbaar bent.

Een gedicht over een klaproos

(Paul Hunter, vertaald uit het Engels)

Ik ben geen speld van eer,

ik ben geen racistisch gebaar,

ik ben geen modeverschijnsel,

om maar één maal per jaar te dragen.

Ik ben geen verheerlijking

van conflict of oorlog.

Ik ben geen papieren ornament,

een teken,

ik ben meer

Ik ben een liefdevolle herinnering,

van een vader of een zoon.

Een permanente herinnering,

van hun allemaal.

Ik ben van papier of geglazuurd.

Ik ben oud of glanzend nieuw.

Ik ben een wijze om dank je te zeggen,

aan jullie allemaal

Ik ben maar een simpele klaproos.

Een herinnering aan jullie allen.

Dat geloof, moed en eer

staan waar helden vallen.