Nederlandse nose art WO2 Dakota: The ghost of Arnhem

01 mei 2024, 6:30 1940-1945
myrthe
Familie Pas

Sinds 1945 is het voor basisschoolkinderen traditie om bloemen te leggen op de graven van de gesneuvelde soldaten op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Die herdenking wordt elk jaar afgesloten met een fly past over de begraafplaats door een C47 Dakota.

Vorig jaar, toen de Dakota die normaal over de begraafplaats vliegt, niet kon opstijgen vanwege slechte weersomstandigheden, kwamAero Legends'to the rescue'. Ze vlogen over de begraafplaats terwijl er dikke mist in de hele gemeente hing. Tijdens de ceremonie keek iedereen omhoog om een glimp op te vangen van de Dakota en meer dan een glimp was het ook niet. Gehuld in de dikke mist was het legendarische vliegtuig wel te horen maar nauwelijks te zien. Een aparte gewaarwording voor eenieder die aanwezig was.

De dochter vanGeoff Roberts, KSOB veteraan van de Tweede Wereldoorlogdie de familie Pas in Oosterbeek al jaren bezoekt, zei dat het leek alsof het op 'het spook Arnhem' leek, The Ghost of Arnhem.

The Ghost of Arnhem

[caption id="attachment_100310" align="alignleft" width="300"]

img 20240425 wa0005
Myrthe als bloemenkind

Dat bleef niet ongehoord door Myrthe Pas. De 23-jarige jongedame was ooit zelf een bloemenkind en heeft zich altijd betrokken gevoeld bij de Tweede Wereldoorlog, met name Operatie Market Garden.

Inmiddels ouder dan de meeste jonge geallieerden die op de begraafplaats zijn begraven, ontwierp ze een patch en nose art voor de C47: Pegasus – The Ghost of Arnhem

. Van de eigenaar van het vliegtuig, wat in privébezit is, mochten ze vervolgens deze nose art op het toestel aanbrengen omdat hij het prachtig vond.

Samen met haar vader Wiljo reisde ze daarom vorige week naar Engeland om haar ontwerp op het vliegtuig te schilderen als eerbetoon aan alle dappere mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden in de eerste luchtlandingsdivisie tijdens de Slag om Arnhem. De eigenaar is zo blij en trots op het verhaal van de bloemenkinderen, hij stond tijdens de herdenking ook op de befraafplaats, dat hij van plan is om meerdere vliegtuigen zoals spitfires mee naar Nederland te zullen brengen voor de herdenkingen rond Market Garden 80.

Bekijk de fotoserie door op de pijl in de bovenste foto te klikken.

Nose art

Een Nederlands stukje kunst als nose art op een Britse Dakota is erg uniek. Nose art ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bekendste zijn misschien wel dehaaiensnuitenmet de flinke rij witte tanden die op gevechtsvliegtuigen werden geschilderd in de Tweede Wereldoorlog. Vooral de Amerikanen gebruikten het veel, bij de Britten, de Canadezen en de Duitsers werd er minder gebruik van gemaakt. Nose art werd eigenlijk officieel niet goedgekeurd en dat maakte het extra leuk in het strenge leger. Nose art had als doel om als groep herkenbaar te zijn maar vooral om elkaar te herkennen in de lucht. Maar later ook om de vijand schrik aan te jagen, thuis of een vriendin 'mee te nemen' en voor geluk.

Nose art werd op het voorste deel van de romp aangebracht. Er werden allerlei soorten afbeeldingen gebruikt, vaak mooie dames, de welbekende Pin-ups met charmante namen als Blonde Bomshell, Miss Mitchell, Victory Jean, Piccadilly Lilly of Rose's Raiders, soms met geweren of pistolen ter hand en/of zittend op een bom. Meestal schaars gekleed en sexy afgebeeld. Maar er werden ook vaak cartoons gebruikt zoals Popeye en Bugs Bunny. Ook tekst die in mooi schrift geschilderd werd, vrouwennamen en allerlei soorten kreten. De Gliders (zweefvliegtuigen) werden bijvoorbeeld nog wel eens voorzien van de kreet: 'Wot! No Engines?'.

Bommenwerpers werden vaak ook voorzien van het aantal bommen dat zij hadden afgeworpen gedurende de oorlogen. Dat betekende dat iedere keer als zij terug kwamen van een missie, de schilder weer aan de slag kon om nog meer kleine bommetjes op de romp van al die bommenwerpers te maken. Je kon dus aan het aantal bommen wel zien hoeveel missies deze vliegtuigen achter de rug hadden. Sommige stonden tot halverwege de romp vol of hadden meerdere rijen met gedropte bommen. Ook werden Duitse hakenkruizen geschilderd voor het aantal vijandige vliegtuigen die neergehaald waren.

This article in English here.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nlricht zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via[email protected].