Airborne Battle Wheels organiseert 25e Herdenkingsevenement

Foto: Airborne Battle Wheels Oosterbeek

Oosterbeek – De Stichting Airborne Battle Wheels Oosterbeek (ABWO) organiseert voor de 25e keer haar herdenkingsevenement op het terrein van de J.P.Heijestichting.

Tijdens de herdenkingsweek zien we ze met regelmaat door de gemeente rijden met hun authentieke Tweede Wereldoorlogsvoertuigen en maken hierdoor mede de sfeer in de dorpen. Dit jaar is het herdenkingsevenement van 15 tot en met 18 september.

Het ABWO- weekend is een jaarlijks, vier dagen durend evenement met WOII voertuigen. Voor de eigenaren van deze voertuigen wordt van donderdag tot en met zondag een compleet uitgerust kampement opgezet, voorzien van waterleiding, douches, mobiele toiletten, een feesttent en catering. De voorbereidingen beginnen al in februari, maar dan staat er in september ook wat. De gasten komen uit Nederland, Engeland, België, Duitsland, Polen, Tsjechië. Het weerzien in september van alle bekenden is voor iedereen altijd weer een feestje. (tekst gaat verder na foto)

Herdenkingsevenement

Herdenken

Maar iedereen is er vooral om te herdenken en stil te staan bij de gebeurtenissen van september 1944. Dit komt tot uiting tijdens de officiële opening van het evenement met een kranslegging en saluut bij de obelisk van Hacketts’ Hollow aan de Valkenburglaan op vrijdagochtend. De vrijdagmiddag staat in het teken van een rit met de voertuigen naar een historische plek van de slag om Arnhem.

Vrijdagavond mogen kinderen van een basisschool uit Oosterbeek Operation Berlin lopen, de terugtrekkingsroute van de Engelse en Poolse soldaten naar de oever van de Rijn. Dit wordt begeleid door deelnemers van het kamp, gekleed in authentieke militaire kledij. Alle kinderen krijgen sokken over hun schoenen om het geluid van hun voetstappen te dempen – net zoals destijds. (tekst gaat verder na foto)

herdenkingsevenement

Race to the Bridge

Het bekendste is het zaterdagprogramma, waar de deelnemers van ABWO met hun voertuigen staan opgesteld bij de para-droppings op de Ginkelse Heide. ’s Middags volgt dan de Race tot the Bridge, een rit met alle voertuigen vanaf de Telefoonweg in Renkum – de landingszone – tot aan de John Frostbrug in Arnhem en vervolgens terug naar het Airborne Museum in Oosterbeek, waar het publiek de voertuigen kan komen bekijken.

Als dank voor gebruik van het terrein, mogen de kinderen van de J.P. Heijestichting op zondagochtend een rondje meerijden in de voertuigen van de deelnemers. Daarna wordt het kampement weer opgebroken en gaan de gasten weer naar huis, alweer uitkijkend naar volgend jaar.

Herdenkingsevenement

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen