Wolfheze klaar voor de Airborne deze september

Foto: Rinie Kuiper/collage Airborne Comité

Wolfheze is komende septembermaand zeker een bezoek waard. Met diverse activiteiten in het teken van de Airborne die op 17 september 1944 rondom Wolfheze begon.

Van begeleide wandelingtochten en een herdenking, tot een middag en avond met eten van lokale ondernemers en gezelschapsspelen in de tot café omgebouwde tent van de Oranjevereniging onder de naam Wolfheze Airborne Xperience, kortweg #WAX. Dat laatste op zaterdag 9 september vanaf 16.00 uur, toegang is gratis.

Het dorp Wolfheze en de omgeving is een markant punt in de herdenking om de Airbone in de septembermaand. Het was de plaats waar op 17 september 1944 de luchtlandingen begonnen met de komst van meer dan 600 Gliders. Materieel en manschappen vervoerend met als doel om uiteindelijk de John Frostbrug in Arnhem te veroveren. Voorafgaand werd Wolfheze getroffen door een bombardement, waarbij bijna 90 mensen om het leven kwamen. Het tijdstip, 17 september om 11.41 uur is jaarlijks het moment waarop de kerkklok wordt geluid.

Begeleide wandeltochten

De Glider staat centraal bij een tweetal begeleide wandeltochten rondom Wolfheze. De route voert over een aantal landingszones en markante punten die een rol hebben gespeeld tijdens de Airborne in 1944. Op woensdag 6 september om 19.00 uur een route van 6 km. Op zondag 11 september om 13.00 uur een 11 km route. Startpunt is het Dorpsplein en opgave vooraf gewenst.

#WAX

Een absoluut hoogtepunt is zaterdag 9 september, als het plein aan de Van Mesdagweg is omgebouwd voor een event in echte Airbornesferen. Vanaf 16.00 uur is het terras en de tent van de Oranjevereniging open voor de Wolheze Airborne Xperience, kortweg #WAX. Startend met een drankje, gezellig met elkaar kletsen en lekker eten vanaf de foodcourt van lokale ondernemers. Daarna in kroegsfeer gezelschasspelletjes spelen. Van een mega sjoelbak tot simpel klaverjassen. Een middag en avond voor het hele gezin. Iedereen, van binnen en buiten Wolfheze is van harte welkom. De poorten sluiten om 00.00 uur. Toegang tot het terrein is gratis.

Herdenking

De Airbornemaand wordt afgesloten met de jaarlijkse herdenking bij de Airbornebank bij het Dorpsplein op zondag 17 september om 15.00 uur; een moment om stil te staan bij hen die de Slag om Arnhem niet hebben overleefd, bugrer en militair en onze bevrijders te danken voor dat wat we herwonnen hebben: onze vrijheid.

Glidermuseum

Wie zich echt wil verdiepen in wat er rondom Wolfheze is gebeurd, kan terecht bij het Glidermuseum, gevestigd op camping Lindenhof. Een grote en unieke verzameling objecten waarmee het verhaal verteld wordt wat zich rondom Wolfheze heeft afgespeeld in de septemberdagen van 1944. Het museum is van 13 t/m 17 september en 23 en 24 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Alle activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Meer informatie is te vinden via Dorpsbelang Wolfheze.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen