Oosterbeek - Lieutenant Dermod Anderson werd al jaren vermist. Toen er nogmaals rond het oude kerkje gezocht werd naar verloren veldgraven werd hij gevonden. Hij kon geïdentificeerd worden via het DNA van zijn achterneef door de BIDKL (Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht).
Lieutenant Dermod Anderson werd geboren in 1914 in het Zuid-Afrikaanse Natal. In de jaren ’30 vertrok hij naar Engeland voor een architectuurstudie. Inmiddels getrouwd met Carol trad hij aan als officier bij het Gloucester Regiment. Na onder meer een opleiding tot zweefvliegtuigpiloot bij het Glider Pilot Regiment werd Anderson begin 1944 operationeel bij het B Squadron van de 1st Wing.
Op D-Day vloog hij een zweefvliegtuig met militairen naar Normandië en keerde per schip terug. Op 18 september 1944 landde Dermod Anderson met een zweefvliegtuig bij Wolfheze. Met zijn passagiers trok hij richting Oosterbeek waar ze in stelling gingen nabij de oude kerk aan de Rijn. Daar sneuvelde hij op 25 september 1944 door een Duitse mortiergranaat. Naar nu blijkt werd Dermod destijds in zijn schuttersput begraven en raakte vermist.
In een brief aan Dermod’s echtgenote prees zijn commandant hem voor zijn dapperheid. Hij wist in een jeep, onder zwaar vijandelijk vuur, gewonden in veiligheid te brengen. (Bron Defensie)
Na jaren begraven te zijn geweest in een graf dat niet zichtbaar was, werd Dermod woensdag 18 september naar zijn uiteindelijke rustplaats gebracht waar hij niet meer vergeten zal zijn. Bij zijn kameraden op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.
Tekst gaat verder na foto van Dermod
In de stalende zon werd hij door een detachement van het Army Air Corps naar zijn rustplaats gebracht. Familie, het BIDKL, Army Air Corps, Glider Pilot Regiment en andere hoge militairen, burgemeester Schaap en vele anderen wachten al bij zijn pas gegraven graf. De kist werd op de twee balken geplaatst waarna de dienst kon beginnen.
Er lagen veel kransen klaar om geplaatst te worden. Tijdens de dienst werd er onder andere gesproken door een familielid van Dermod die in zijn militaire voetsporen was getreden.
Daarna werd door het Army Air Corpse de Britse vlag om de kist losgemaakt en zorgvuldig opgevouwen in een driehoek. Deze werd aan de familie van Dermod gegeven.
Terwijl de kist langzaam in het graf werd gelaten werden er drie geweersalvo's gegeven die over de begraafplaats schalden.
Door een officier van het Army Air Corps werd luidkeels The Exhortation uitgesproken:
They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.
Daarna werd er, na de The Last Post, een minuut stilte gehouden, gevolgd door de reveille.
Daarna was het tijd voor de kransleggingen.
De officier van The Army Air Corps sprak luid:
When you go home tell them of us and say:
"For your tomorrow, we gave our today'
En na wat laatste gebeden, werd de dienst beëindigd.
Het team van de BIDKL bracht Dermod nog een laatste groet. Zijn steen stond al klaar en later die dag, zou zijn graf al dicht gemaakt zijn, de steen op zijn plek en alle kransen op de laatste rustplaats van Lieutenant Dermod Anderson.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].