Arnhem vergeet aan wie ze de vrijheid te danken hebben (update)

Tom (links) en John in hun rode blazers in Wageningen, mei 2019
Foto: Renkum Nieuws

Tom Schaffer (93) en John Pinkerton (77) beide Britse veteranen zijn vrijdagavond geweigerd bij de Airborne herdenking in Arnhem. Ze hadden namelijk geen pasje.

En ze waren niet de enige.

Update: Burgemeester Marcouch van Arnhem biedt excuus aan veteranen

Tom vocht tijdens de Tweede Wereld oorlog, John vocht in de jaren 60 in het Midden-Oosten

Een pasje??

Blijkbaar heeft men tegenwoordig een pasje nodig om bij de herdenking te zijn. Ook als je een juist een veteraan bent, wiens strijd en kameraden wij herdenken. Dat er een pasje nodig was, had de veteranen niet bereikt.

Jan Verlinden, bij wie beide heren logeren is des duivels: ‘Ze werden gewoon snoeihard geweigerd. We wisten niet wat we hoorden. Dit zijn wel twee veteranen, hè? De beveiliging liet ze niet door, zogenaamd vanwege de veiligheid.’ zegt Verlinden bij Omroep Gelderland.

Het stoort Verlinden mateloos dat er zoveel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren om de 75ste herdenking van Operatie Market Garden bij te wonen. Onder hen waren Tweede Kamerleden, ministers en leden van het Koninklijke Huis. Zij konden alles vanaf een uitstekende plek volgen, terwijl de veteranen werden tegengehouden. Een omgekeerde wereld, vindt Verlinden.

‘Blijkbaar mogen alleen mensen met een kaartje erdoor. Dit komt puur en alleen doordat er zoveel hoge piefen aanwezig zijn. Maar het zijn de veteranen die je op handen zou moeten dragen. Wie zijn hier nou de echte vips?’, vraagt Verlinden zich hardop af.

Verbouwereerd

De twee Britten zijn verbouwereerd. Naast deze twee heren, konden meerdere veteranen niet naar binnen. Sommige waren in rolstoel en mochten ook niet voorbij de hekken. Sommigen in tranen…

Tom en John hadden nog geluk. Een Nederlands stel dat zag hoe zij geweigerd werden, stonden hun kaarten aan hen af. Ze stonden weliswaar op naam maar de beveiliging kneep een oogje dicht….

(this article in English)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0