World Eating Disorders Action Day (WEDAD) in Sonsbeekpark

Foto: Django Groen, CC-BY 4.0, wikimedia

Arnhem – Op 2 juni is het weer zo ver: World Eating Disorders Action Day (WEDAD). De WEDAD-commissie van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) organiseert op deze dag de NAE Socialwalk in Sonsbeekpark.

Gekleed in het paars komen mensen met een eetstoornis, naastbetrokkenen en professionals bij elkaar.

Socialwalk

Wie wil aansluiten kan een wandeling van drie km maken om aandacht te vragen voor eetstoornissen als ernstige én behandelbare ziekte, en samen het gesprek aan te gaan. Na twee moeilijke corona-jaren waarin de onderlinge verbinding tussen mensen op scherp is gezet en is verwaterd, is juist die oh zo belangrijke verbinding het thema van de Socialwalk dit jaar. Dit is te volgen en de delen via de hashtags #WEDADweverbondenzijn en #showyourpurple.

Samen, niet alleen

Dit is belangrijk, want eetstoornissen worden nog vaak niet gezien of herkend. Bij een eetstoornis denken we vaak aan een jong meisje met anorexia, dat bijna niets meer eet en weegt, maar een eetstoornis kent nog zo veel meer vormen. Zo is de meest voorkomende eetstoornis Binge Eating Disorder (eetbuistoornis) en kan je bij de meeste mensen met een eetstoornis aan de buitenkant (aan het gewicht) niet zien dat er van binnen een onwijze strijd met eten en zichzelf afspeelt.

Er heerst veel schaamte, onbegrip en een gevoel van eenzaamheid, terwijl je niet alleen bent. Door deze Socialwalk te organiseren, te laten zien dat niemand alleen is en het gesprek aan te gaan, wordt ruimte gecreëerd om uit die schulp te stappen en de stap naar hulp te zetten. Om te erkennen dat een eetstoornis, in alle vormen, ernstig is. Maar ook te erkennen dat hier goede behandelingen voor zijn en dat je hiervan kan herstellen, als jij die stap durft te zetten. Samen, niet alleen. Samen wandelen, niet alleen tijdens de Socialwalk, op het pad naar herstel.

Paars dragenWEDAD

Dit is inmiddels de vierde editie van de WEDAD. Na twee geslaagde online-versies in 2020 en 2021, zijn we blij dat we elkaar net als in 2019 toch weer in het echt kunnen ontmoeten in Sonsbeekpark. Aan de Socialwalk kunnen 250 deelnemers meedoen.
Inschrijven hiervoor kan via het sturen van een mail aan: [email protected]. Hier kan je ook jouw paarse shirt aanvragen. Door iedereen wordt paars gedragen, als teken van verbinding en samenzijn.

Tijdens wandeling wordt het gesprek aangegaan met de deelnemers in de kalme, groene oase die het park ons biedt. Ook zijn rondom de wandeling diverse sprekers aan het woord en horen we mooie muziekstukken. Dit is voor de thuisblijvers allemaal live te volgen via een stream op Instagram @WEDADNederland en Proud2Bme.nl

Programma

Het programma duurt van 14.00 tot 17.00 uur en start met de aankomst van de de Rijdende Psychiaters. Er zijn verschillende ervaringsdeskundigen aan het woord evenals verschillende partners van de Socialwalk, zoals de directeur van Stichting Kiem, de voorzitter van de NAE en de hoofdredacteur van Proud2Bme.nl.

Zangeressen als Sylvia Aimee en Daisz delen via hun muziek over eetstoornissen en mentale gezondheid. En er is nog veel meer.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen