Het is de landelijke week zonder vlees en zuivel

Door heel de voedselketen heen willen we voedsel efficiënter en duurzamer produceren, verwerken en consumeren. Als we voedsel blijven verbouwen en eten zoals we nu doen, dan putten we de aarde uit. Een beetje minder vlees en zuivel eten en drinken helpt daarbij.

Met minder vlees en zuivel besparen we veel grondstoffen en CO2. Zo dragen we bij aan de oplossing van het klimaat- en stikstofprobleem. Provincie Gelderland stimuleert daarom dat er duurzame voedselalternatieven komen. Ze werken aan de zogenaamde ‘eiwittransitie’: een verandering in onze voedselproductie, naar meer plantaardige eiwitten.

Veranderen van gewoonten

Een verandering in onze voedselproductie gaat niet vanzelf. Mensen veranderen niet zomaar hun eetgewoonten. Dat is begrijpelijk, gezien het huidige aanbod in de supermarkt en de horeca. Om dat aanbod te veranderen, is het júíst nodig dat de vraag naar plantaardige alternatieven vanuit de consument toeneemt. Waar begint het dan?

Verduurzamen voedselsystemen

Campagnes als ‘De Week zonder Vlees en Zuivel’ dragen hier aan bij. En dat wekt weer interesse van de voedselindustrie. Daarom ondersteunen provincie Gelderland als overheid deze landelijke campagne. Ze stimuleren bedrijven om versneld het voedselsysteem te verduurzamen. Zo zijn er subsidies voor bedrijven om te experimenteren met alternatieve eiwitten, bijvoorbeeld afkomstig uit algen, gist of zeewieren. Ook maken ze het mogelijk dat de juiste onderzoeksapparatuur beschikbaar komt om duurzame, volwaardige vleesvervangers te realiseren.

Eiwittransitie in Wageningen

Een voorbeeld uit de praktijk: rond Wageningen is een groep bedrijven en kennisinstellingen bezig met innovaties op het gebied van eiwittransitie. In nauwe samenwerking met partijen in heel Nederland en Europa. Foodvalley NL en The Protein Community helpen deze bedrijven en kennisinstellingen op weg. Door te zorgen voor contacten, inspiratie, uitwisseling van kennis en toegang tot gedeelde faciliteiten. Denk hierbij aan laboratoria en testapparatuur via de zogeheten Shared Facility Finder. Neem vooral eens een kijkje op Foodvalley om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Samen hopen ze op deze manier de eiwittransitie te versnellen. Geniet van alle smakelijke alternatieven die tegenwoordig voor handen zijn. Zodat ze komen tot een betere balans van plantaardig en dierlijk voedsel.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen