Moederliefde. Ella & Audrey in het Airborne Museum

Foto: Renkum Nieuws

De tentoonstelling Moederliefde gaat over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra.

Er is veel gezegd en geschreven over Audrey’s verzetsactiviteiten ten tijde van de Slag om Arnhem. De tentoonstelling onthult echter een ander verleden.

Diepgravend onderzoek

In de verschillende biografieën over het leven van Audrey Hepburn staat haar Hollywood-carrière centraal. De Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Slag om Arnhem in het bijzonder zijn slechts voetnoten. Juist daarnaar wilden de onderzoekers van het Airborne Museum diepgravend onderzoek doen. Door verschillende nationale en internationale archieven met elkaar te verbinden hebben zij nieuwe feiten ontdekt.

Moeder stuwende kracht

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reisde Audrey Hepburn naar Nederland, nadat ze haar jeugd op een Britse kostschool had doorgebracht. In Arnhem werd ze herenigd met haar moeder en twee halfbroers. Haar moeder stond er, na twee gestrande huwelijken, alleen voor met drie kinderen.

Onderzoek toont aan dat Ella van Heemstra vanaf dat moment de stuwende kracht was achter haar dochters carrière. Haar brede netwerk, onder andere stammend uit de tijd dat zij lid was van een fascistische partij, in combinatie met het danstalent van Audrey, opende vanaf 1940 in Arnhem de deuren naar Audrey’s internationale carrière.

De grijze werkelijkheid

Direct na de oorlog is de familie Van Heemstra publiek veroordeeld vanwege het fascistische verleden van Ella. Het Airborne Museum wil met dit verhaal laten zien dat voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog het dagelijkse leven gewoon doorging en dat de bevolking niet uit louter collaborateurs of verzetsmensen bestond.

De tentoonstelling Moederliefde gaat over de kernwaarden van burgers die destijds onder druk stonden. De verhaallijn laat zien hoe een Nederlandse moeder probeerde een moreel kompas te vinden in een chaotische wereld, maar ook hoe zij zich liet leiden door soms opportunistische drijfveren, om zo haar dochter kansen te bieden die zijzelf nooit heeft gehad.

De insteek van de tentoonstelling is niet het aantonen van goed of fout, maar – conform de theorie van historici als Chris van der Heijden en Ad van Liempt – het grijze gebied ontsluiten.

Waar: Airborne Museum, Utrechtseweg 23, Oosterbeek

Wanneer: 26 januari t/m 20 augustus 2017

Openingstijden: maandag t/m zaterdag 11:00 tot 17:00 zondag 12:00 tot 17:00 uur

article
18121
Afgelopen: Moederliefde, Het geheim van Audrey H. in het Airborne Museum
De tentoonstelling Moederliefde gaat over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey
https://renkum.nieuws.nl/exposities/18121/moederliefde-ella-audrey-in-het-airborne-museum/
2017-01-01T00:00:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2017/01/10185014/DSCI7246.jpg
Airborne Museum, Audrey Hepburn, Ella van Heemstra, Het geheim van Audrey H., Miriam Guensberg, Oosterbeek, Renkum Nieuws, tentoonstelling Moederliefde, Tweede Wereldoorlog, WO2
Exposities