De Luchtmobiele Brigade bestaat 25 jaar en de rode baret 75 jaar. Reden om een tentoonstelling te maken over de geschiedenis van hét symbool van de luchtlandingstroepen: de rode baret.
De nieuwe novelle tentoonstelling wordt op 31 augustus geopend door Brigade-generaal Ron Smits, commandant 11 Luchtmobiele Brigade en Agnes Schaap, burgemeester van de gemeente Renkum. Vanaf 1 september is de tentoonstelling geopend voor publiek.
Het Britse leger voerde in 1942 voor het eerst de rode baret in. De rode baret groeide daarna uit tot internationaal symbool van de luchtlandingstroepen.
Twee jaar eerder - in 1940 - vroeg Winston Churchill om 5000 parachutisten voor het Britse leger, nadat hij had gezien welke successen de Duitse luchtlandingstroepen dat jaar hadden geboekt tijdens hun West-Europese veldtocht. In 1941 werd daarom de 1st Parachute Brigade opgericht die later onderdeel zou worden van de nieuwe 1st Airborne Division.
Tot de divisie behoorde ook een brigade die per zweefvliegtuig werd vervoerd. Door diverse acties steeg de status van de rode baret en groeide uit tot symbool van vastberadenheid.
Na de val van de muur waren de machtsverhoudingen in de wereld ernstig gewijzigd, waardoor de doelstellingen van de krijgsmacht veranderden naar meer expeditionaire mogelijkheden. Er ontstond behoefte aan zeer snel inzetbare eenheden die over grote afstand zelfstandig kunnen opereren.
Daarom werd 11 Luchtmobiele Brigade op 1 mei 1992 opgericht. De nieuwe brigade werd in de afgelopen 25 jaar veelvuldig ingezet tijdens missies in internationaal verband.
De nieuwe novelle tentoonstelling verbindt het 25-jarig bestaan van 11 Luchtmobiele Brigade met het 75-jarig bestaan van de rode baret. In de tentoonstelling komen bezoekers van alles te weten over de geschiedenis van dit symbool van vastberadenheid en kunnen ze luisteren naar persoonlijke verhalen van militairen van 11 Luchtmobiele Brigade.
(lees verder onder foto)
Wat moet je kunnen om de rode baret te mogen dragen en wat betekent dit voor militairen? Militairen en veteranen vertellen in een portretserie met waargebeurde verhalen over de spannendste en meest bijzondere momenten uit de geschiedenis van de brigade.
De presentatie bevat tevens een metershoge wereldkaart met daarop alle missies waarbij de brigade betrokken was en de wapens en voertuigen die werden ingezet.
De novelle tentoonstelling ‘De Rode Baret’ is van 1 september 2017 tot en met 11 maart 2018 te zien in de kleine novelle zaal van het Airborne Museum. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.