Expositie: Kunstenaar en Cursisten: Anne Luchies in De Klipper

Foto: Anne Luchies

Stichting Scarabee presenteert van 13 januari tot 24 februari de inmiddels vijftiende – en tevens de laatste – editie in de expositiereeks ‘Kunstenaar en cursisten’.

Met deze serie in bibliotheek De Klipper in Oosterbeek vraagt Scarabee aandacht voor de cursussen die kunstenaars verzorgen. Dit vormt voor veel van hen een belangrijk deel van hun inkomen.

Anne Luchies

Anne Luchies is illustrator, infographicdesigner en visueel ontwerper. Ruim twintig jaar zit ze in het vak en ontwerpt zij voor kranten, magazines, jaarverslagen, folders, vaktijdschriften, gebruiksaanwijzingen, websites en educatieve boeken.

Zij studeerde modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (het huidige Artez) en is afgestudeerd als docent tekenen eerstegraads. Zij heeft zich vervolgens gespecialiseerd in illustreren.

Haar illustraties ogen fris en snel en zij maakt ze digitaal of met de hand. Het vrije werk ervaart zij als een fijne afwisseling met haar toegepaste opdrachten. In haar monotypes maakt ze veel gebruik van knokige dieren zoals de gnoe. Er is niets leuker dan even loslaten en gewoon eens schetsen.

Daarnaast geeft zij vanaf haar afstuderen verschillende cursussen, korte workshops en gastlessen bij creatieve instellingen. Zoals bij de bibliotheek (knutselworkshops voor kinderen), volksuniversiteit (tekenen op de stadsboerderij en reiskaarten maken) en ckv lessen in het tekenen van cartoons voor middelbare scholen.

Dieren tekenen in de zoo

Haar eigen workshop ‘Dieren tekenen in de zoo’ geeft ze inmiddels alweer tien jaar. De cursisten schetsen dieren in de dierentuin of de stadsboerderij. Dieren zijn natuurlijk erg beweeglijk. Hoe breng je die nou goed in beeld? Het is een kunst om goed te observeren, de huid weer te geven en het dier op papier te zetten. En lukt het even niet, dan begin je weer opnieuw. Zo ga je telkens een stapje vooruit en kun je het toepassen in je eigen werk of thuis verder uitwerken. Dit geeft ze graag mee aan haar cursisten.

In de workshop ligt de nadruk dan ook op het schetsen. De workshop ‘Dieren tekenen in de Zoo’ bestaat uit drie lessen en start elk voorjaar half maart.

Bij de expositie in De Klipper ligt een map ter inzage met informatie over de cursussen van de kunstenaars die hun werk en dat van hun cursisten in de tentoonstellingsreeks hebben gepresenteerd. De meeste van deze cursussen worden in Renkum of Arnhem gegeven.

‘Kunstenaar en cursisten #15: Anne Luchies’. Van 13 januari tot  eind februari in De Klipper, Generaal Urquhartlaan 1, Oosterbeek. Open: maandag t/m donderdag 9 tot 20 uur, vrijdag 9 tot 17 uur, zaterdag 10 tot 17 uur.

Cookieinstellingen