Gemeente Renkum klimaatneutraal in 2040

13 jan 2016, 23:03 Gemeente
Gemeente Renkum wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Deze ambitie sluit aan op het huidige coalitieakkoord Veranderend Renkum. Om dit te bereiken is de Routekaart Klimaatneutraal 2014 ontwikkeld.
Met dit stappenplan neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid in het tegengaan van de effecten van klimaatverandering en erkent zij de noodzaak fors in te zetten op energiebesparing en hernieuwbare energieopwekking. In de routekaart staat beschreven wat de gemeente onder klimaatneutraal verstaat, wat er kan en moet gebeuren om de klimaatambities te bereiken.
Om het praktisch haalbaar te houden, is de routekaart opgeknipt in perioden van 4 jaar. De eerste periode loopt van 2016 tot 2020. Zo kan de routekaart tijdens de rit naar 2040 zo nodig aangepast worden aan nieuwe nationale en internationale ontwikkelingen. De routekaart is geen navigatiesysteem dat exact de weg naar een klimaatneutrale gemeente voorschrijft. Daarvoor gaan de ontwikkelingen in techniek en maatschappij te snel en zijn deze te onvoorspelbaar.

Samenwerking

Het realiseren van de klimaatambities kan de gemeente niet alleen. De routekaart is dus nadrukkelijk voor iedereen die woont en werkt in de gemeente. Vanuit het Gelders Energie Akkoord wordt ook samengewerkt met partijen in de regio. De gemeente vervult vooral een voorbeeldfunctie, faciliteert partijen bij projecten en verbindt initiatieven. Naast grote omvangrijke projecten zijn ook kleine, haalbare en concrete initiatieven en projecten belangrijk.

Maatregelen

De gemeente Renkum richt zich de komende jaren op een aantal thema’s, namelijk:
  • energiebesparing in de bestaande woningvoorraad
  • energiebesparing bij bedrijven
  • nieuwe energie: het produceren van duurzaam opgewekte energie.
Zo wil de gemeente stimuleren dat tot en met 2020, 5000 woningen (huur en koop) geïsoleerd worden en dat 1600 woningen worden voorzien van lokaal opgewekte energie. Voor de uitvoering moet uiteraard nauw worden samengewerkt met inwoners en bedrijfsleven. Daarnaast is ook het verduurzamen van evenementen een van de maatregelen. Verder wordt nagestreefd dat uiterlijk in 2020 in 25% van de gebouwen met een openbare functie, zoals scholen en sportverenigingen, duurzame energie wordt opgewekt.

Voorbeeldfunctie

Om zelf een goed voorbeeld te geven, gaat de gemeente Renkum de openbare verlichting verduurzamen en moet in samenwerking met bijvoorbeeld de energiecoöperaties 25% van de gebouwen in beheer van de gemeente zijn voorzien van zonnepanelen. Daarnaast wordt een Energieloket opgericht voor inwoners waar zij terecht kunnen met vragen over onder andere energiebesparing.