Renkum - Na inspectie van het
riool bleek gisteren dat
met spoed stukken weg bij de rotonde
Bennekomseweg/Telefoonweg/Hogekampseweg in Renkum afgesloten moesten worden voor spoedwerkzaamheden aan het riool aldaar.
De gemeente heeft veel vragen gekregen en inmiddels is er meer bekend over hoelang de werkzaamheden gaan duren, hier beantwoordt een woordvoerder deze vragen.
Nog minimaal vier weken
Hoe lang gaat de afsluiting duren?
Minimaal vier weken. Dat is onder andere afhankelijk van leveringen van materiaal.
Hoe zit het met de afsluiting?
Maandag 28 februari is acuut ingegrepen om de weg te ontlasten. Dat betekende een afsluiting van de
Telefoonweg. Ondertussen is een definitief verkeersplan– een tijdelijke inrichting van de verkeerssituatie – ontworpen. Daarin is de Telefoonweg weer open.
Bijgevoegde kaart laat de afsluitingen zien en de plaatsing van de tijdelijke stoplichten en bebording. Voordeel van deze oplossing is dat de buurtbus met een kleine omleiding kan blijven rijden. Wel kan de wachttijd iets oplopen.
Waarom is de weg acuut afgesloten?
Om het riool te ontlasten. Verkeer zorgt voor druk op de rioolbuizen. Dat vergroot de kans op instorting. Daarom is de weg afgesloten. De kans op instorting is hiermee praktisch nihil.
Wat zou er kunnen gebeuren als je de weg niet afsluit?
In het ergste geval ontstaat dan een gat in de weg. Dat kan klein zijn, maar ook groter. Door de weg af te sluiten, voorkomen we dat zoiets gebeurt.
Hoe vaak wordt het riool in het algemeen geïnspecteerd?
Dat hangt af van de staat van het riool bij de laatste inspectie. Het kan zijn dat men bij inspectie een stuk aantreft wat nog wel functioneert, maar tegelijkertijd al wel slechter wordt. Dan vervroeg je de volgende inspectie.
Dit stuk is voor het laatst geïnspecteerd in 2013. Toen was er geen reden om aan te nemen dat het daar nu zo verslechterd zou zijn.
Instorten?
Is het gevaarlijk om in het riool te werken?
De inspectie is met apparatuur gedaan, op afstand bestuurd. De aannemer kan gewoon veilig werken en heeft daar ook ervaring mee. Het is dus niet gevaarlijk.
Wat als het riool alsnog instort?
Riolen hebben een buffertijd. Dat betekent dat er voldoende tijd is om maatregelen te nemen als er problemen zijn. Mocht het riool instorten (nogmaals: die kans is echt heel erg klein), dan is er twee tot twaalf uur de tijd om met bijvoorbeeld pompwagens te zorgen dat er niets overstroomt of dat er andere problemen zijn. We kunnen dus altijd op tijd ingrijpen. Aanwonenden kunnen met een gerust hart gebruik blijven maken van hun aansluiting op het riool, ook tijdens de werkzaamheden.
Wanneer werd duidelijk dat er ingegrepen moest worden?
Vrijdag kwamen de eerste signalen binnen van de inspectie dat de staat slecht was. Toen is al overlegd met verschillende partijen wat zou kunnen of moeten gebeuren, maar is nog niet ingegrepen. Maandag kwam de laatste informatie binnen en was het plaatje definitief: direct ingrijpen is nodig. Dat is ook gebeurd op maandagmiddag.
Wat is nou precies het probleem in het riool?
Het beton van de rioolbuizen is te veel aangetast op plekken waar we dat niet hadden verwacht. De aanwezigheid van gassen die beton aantasten in het riool is normaal – de plekken waar dat gebeurt, houden we ook extra in de gaten. In deze situatie hebben die gassen zich ondergronds verplaatst, waardoor het beton nu is aangetast waar we dat niet hadden verwacht.
(klik op de kaart om die te vergroten)
♦♦♦
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum
Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:
[email protected] .
De redactie is te bereiken via
[email protected] .