Pater Jozeph Boekema is 100 jaar geworden

Foto: Berry de Reus

Oosterbeek – Afgelopen zaterdag 25 mei bezocht burgemeester Agnes Schaap Pater Jozeph Boekema in Oosterbeek. Hij werd op die dag 100 jaar.

De burgemeester feliciteerde hem namens de gemeente Renkum.

Een Friese wieg

JozephJozeph werd geboren op zondag 25 mei 1924, het was druilerig weer met af en toe flinke buien. Er viel bijna 8 mm regen, maar ook de zon heeft die dag even geschenen.
Zijn wieg stond in het Friese Utingeradeel (tussen Heerenveen en Grou, zuid-west Friesland)

Jozeph werd op 9 juli 1950 tot priester gewijd. Na zijn wijding vertrok hij vrijwel direct naar Mankon in Kameroen, de missie in. Hij woonde en werkte 50 jaar in Kameroen. Naast dat hij pastoor was in verschillende parochies in Kameroen leidde hij meerdere bouwprojecten in dat land. Bouw van kerken en tehuizen voor de missie waaronder de cathedraal van Mancon en de kerk van Bayelle.

Niet alleen om zijn enorme behulpzaamheid kwam men graag bij Jozeph op bezoek, Jozeph was ook een zeer royale gastheer. Wie bij hem langs kwam kon rekenen op onderdak, maar ook op een heerlijk door hemzelf bereide maaltijd en vooral goed bier. Kameroen is een ‘bierland’. In de 35 jaar die Jozeph in Mankon woonde en werkte bouwde hij een goede band op met hooggeplaatste overheids- en regeringsfunctionarissen. Deze kontakten gebruikte hij ten gunste van de Rooms Katholieke Kerk in het algemeen en de missie in het bijzonder.

In het jaar 2000, op 76-jarige leeftijd werd Jozeph gepensioneerd en keerde hij terug naar Nederland. Als het aan Jozeph had gelegen had hij nog wat jaren doorgewerkt in Afrika, maar zijn gezondheid belette dat.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen