Ja-sticker brievenbus in nieuwe afvalstoffenverordening

Foto: gemeente Renkum

Géén ongeadresseerd reclamedrukwerk, wél Huis aan huisbladen, of allebei niet. Of wil je het juist beide wel door je brievenbus hebben? Dan biedt de Ja-sticker uitkomst want bij geen sticker op de postbus mag er per 1 juli niets meer, buiten jouw eigen post, door je bus gegooid worden.

‘Minder papierafval en van jongs af aan afval scheiden: dit betekent de nieuwe afvalstoffenverordening.’ aldus de gemeente

De gemeenteraad heeft woensdag 29 maart de ‘Afvalstoffenverordening 2023’ vastgesteld. Met de nieuwe afvalstoffenverordening wordt ook de ja-sticker voor op brievenbussen ingevoerd in de gemeente Renkum. Daarnaast is er een nieuwe regeling om herbruikbare grondstoffen (pmd, oud papier en gft+e) op te halen bij scholen en maatschappelijke organisaties.

Geen afval maar grondstof

Wethouder Joa Maouche vertelt over de nieuwe verordening: “Er is de laatste jaren een verandering in hoe we met afval omgaan. We zien het niet meer als afval, maar eerder als grondstoffen. We willen duurzamer omgaan met natuurlijke bronnen door voorwerpen langer en vaker te gebruiken. En ook door grondstoffen te hergebruiken. Deze nieuwe kijk op afval maakt het nodig dat het de afvalstoffenverordening wordt aangepast. Dit geeft de gemeente meer mogelijkheden om duurzaam met grondstoffen om te gaan en dit ook te stimuleren onder inwoners.”

Afval scheiden is de norm

In de afvalstoffenverordening staat wat de regels zijn voor huishoudelijk afval in de gemeente. Zo staat er bijvoorbeeld in hoe inwoners afval kunnen scheiden. Ook is er aandacht voor handhaving en het voorkomen van zwerfafval. Nieuw in de verordening is de mogelijkheid om herbruikbare grondstoffen op te halen bij scholen en maatschappelijke organisaties. Zo krijgen kinderen van jongs af aan mee dat afval scheiden de norm is.

Ja-sticker voor minder papier

Met de nieuwe afvalstoffenverordening wordt ook de ja-sticker ingevoerd in de gemeente Renkum. Hiermee is het niet meer toegestaan om ongeadresseerd reclamedrukwerk in de brievenbus te doen, tenzij de inwoner een ja-sticker of ja-ja-sticker heeft opgeplakt. Huis-aan-huis-bladen worden wel bezorgd. Inwoners die huis-aan-huisbladen liever ook niet ontvangen, kunnen gratis een nee-nee-sticker ophalen bij het gemeentehuis.

De nieuwe sticker geldt per 1 juli 2023 en helpt bij het tegengaan van ongewenst reclamedrukwerk. Hiermee is er een grote vermindering in het oud papier. Voordat deze regeling ingaat, krijg je bij de folders een ja-sticker.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen