Wat betekenen de stippen en strepen op de bomen in het bos?

Foto: Picography, Pixabay

Is het je tijdens je wandeling door de bossen ook wel eens opgevallen dat er op sommige bomen een stip of een streep staat? Dat heeft te maken met de zorg en verantwoordelijkheid voor onze gemeentelijke bossen.

In de wintermaanden van 2023 start de gemeente met dunningswerkzaamheden in de Bilderbergbossen in Oosterbeek. Dunnen is het selectief wegzagen van bomen, waardoor betere of speciale bomen meer groeiruimte krijgen.

Blessen en dunnen

Een van de manieren om voor de bossen te zorgen, is dunnen. Met het uitdunnen van een bepaald stuk bos, ontstaat er meer groeiruimte voor bomen die door de beheerder van het bos zijn aangewezen als toekomstbomen.

Toekomstbomen zijn voorzien van een stip. Bomen die de groei van deze toekomstbomen hinderen, worden gemerkt een streep.

Het aanbrengen van deze strepen heet blessen. Elke vijf jaar wordt een stuk bos gedund. Aankomende winter wordt het oostelijk deel van de Bilderbergbossen gedund.

Jonge bomen hebben de toekomst

Door bomen te dunnen valt er meer licht op de grond, waardoor er weer nieuwe, andere soorten, bomen kunnen groeien (biodiversiteit). Doordat de gemeentelijke bossen grotendeels zijn aangelegd na de Tweede Wereldoorlog is de gewenste mix in leeftijdsopbouw niet optimaal. Jonge bosvakken zijn sterk ondervertegenwoordigd. Omdat de natuurlijke aanwas van jonge bomen achterblijft, zet de gemeente in op verjonging van circa 3 hectare bos na deze dunningsperiode. In het bosbeleidsplan leggen ze naast het vergroten van de biodiversiteit in onze zorg voor het bos ook accenten op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en natuur.

Een keertje meelopen?

Ben je benieuwd naar de aanpak van het dunnen en/of bosverjonging en wil je hier meer informatie over? Dan kun je meelopen met bosbeheerdervan de gemeente Renkum, Cees den Ouden. Je kunt hiervoor een afspraak met hem maken via het Servicepunt telefoon (026) 33 48 111.

Wil je meer weten over het beheer van de gemeentelijke bossen? Kijk dan op renkum.nl/bosbeleidsplan. Of bel Erwin Vink, Strategisch beheerder van het team Regie en Projecten, op (026) 33 48 111.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen