Prokkelduo versterkt morgen het stembureau in Doorwerth

Foto: Renkum Nieuws

Gemeente Renkum is een inclusieve gemeente, waar iedereen kan meedoen, met of zonder beperking. Ook bij de Tweede Kamerverkiezing morgen.

Naast toegankelijke stembureaus zijn er speciale hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Bij stembureau Ons Middelpunt in Doorwerth is dit jaar ook een zogenoemd ‘prokkelduo’ aanwezig. Het prokkelduo bestaat uit een vrijwilliger met een verstandelijke beperking en een begeleider zonder beperking.

Prokkelduo

Het initiatief prokkelduo’s is bedacht door stichting Prokkel. Prokkelen staat voor ‘een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder’. Vrijwilliger Arno uit Renkum gaat woensdag aan de slag bij het stembureau in Doorwerth. Hij volgde vanuit stichting Prokkel een training over zijn werkzaamheden. Op de verkiezingsdag verricht hij, onder begeleiding van de voorzitter van het stembureau, dezelfde taken als andere stembureauleden. Hij heet bijvoorbeeld kiezers welkom, reikt stembiljetten uit en houdt toezicht op de stembus. Ook krijgt hij, net als de andere stembureauleden, een vergoeding.

Iedereen telt mee

Burgemeester Agnes Schaap is groot voorstander van het initiatief van stichting Prokkel. “Mensen met een verstandelijke beperking willen graag van betekenis zijn in de samenleving. Door mee te helpen bij het stembureau worden zij niet alleen betrokken bij de verkiezingen, maar leveren zij ook een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Zo telt iedereen mee.”

inclusieve stembureausOver stichting Prokkel

Stichting Prokkel brengt ‘prikkelende en inspirerende ontmoetingen’ tot stand tussen mensen met en zonder een (licht) verstandelijke beperking. De stichting streeft ernaar om bij de verkiezingen in elke Nederlandse gemeente een inclusief stembureau te hebben, waarbij mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger.

Voor deze Tweede Kamerverkiezing staat de teller op 220 gemeenten met inclusieve stembureaus, waarvan Renkum er dus één is.

Lees ook: De stemhulpen van Kieskompas zijn weer in te vullen

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen