Eerder gestolen beeld ‘The Parachutist’ herplaatst op heilige grond

Foto: Jits Bakker Collectie

Oosterbeek – Tijdig voor de officiële Airborne Herdenkingen kan het gestolen beeld The Parachutist vervangen worden door een vergelijkbaar exemplaar.

Het beeld staat dan weer achter het Airborne Museum. Wethouder Daniëlle van Bentem onthult het prachtige beeld van de internationaal erkende kunstenaar Jits Bakker (Renkum 1939 – Wageningen1914). Wethouder Van Bentem “Ik vind het reuze fijn dat herplaatsing voor de Herdenkingen nog gelukt is.”

Foto: van links naar rechts: zoon van Jits Bakker: Tibo van de Zand, wethouder Daniëlle van Bentem, Airborne Museum directeur Ronnie Weijers en Paul Tirion, adviseur stichting Jits Bakker Collectie

Jits en de oorlog

Jits Bakker heeft in zijn jonge jaren de verschrikking van de Slag om Arnhem meegemaakt. In de vele werken die hij heeft vervaardigd verwijzen naar de oorlog. In de gemeente Renkum staan veel sculpturen van Jits Bakker in de openbare ruimte. O.a. bij het Airborne Museum, Kasteel Doorwerth en in de Tuin de Lage Oorsprong.

Het stelen van de adelaar op het R.A.F. monument en The Parachutist heeft ook landelijk veel reacties teweeg gebracht. Beiden monumenten zijn een eerbetoon aan de geallieerde soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. In 2022 won een grotere variant van het beeld de Landelijke Buitenkunstverkiezing door radio 4 (NPO KRO-NCRV). Kunstexpert Geert Pruiksma noemde het een prachtig, maar ook een emotioneel beladen beeld.

Aan de vervanging van de Adelaar op het R.A.F. monument wordt nog hard gewerkt door kunstenares Jeanette Jansen. Dat gaat deze herdenking nog niet klaar zijn. Maar bij de 80e Airborne herdenking in 2023, zal de RAF adelaar zijn plek naast de The Parachutist weer innemen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen