De Huzaren van Boreel lopen ook dit jaar weer mee met de Airbornewandeltocht. Ze overnachten in de
Poort van Doorwerth en nemen een Fennek mee.
De Fennek is een imposant legervoertuig die je bij deze gelegenheid van dichtbij kunt komen bekijken.
Eens een Huzaar...
Commandant R.H.B. van Dalen, regimentscommandant Huzaren van Boreel en Jaap Boreel, Luitenant ter zee bij de Marine én nazaat van Boreel zelf, zijn aanwezig in Oosterbeek want die nemen, mede, het defilé af.
"Dat is heel bijzonder voor ons." zegt Hans Roodakker, zelf Huzaar en hoewel niet meer militair actief, de Huzaren maken nog steeds een groot deel van zijn leven uit. "Eens een Huzaar! Altijd een Huzaar!" roept ie dan ook met graagte.
Vorig jaar liepen ze ook mee. "Ik wilde toen met de ploeg wat eten en toen riep Ellen (van de Poort, red) meteen: dan kom je dat toch hier doen! We hebben hier toen lekker soep gegeten en dat was reuzegezellig." Hans is erg actief als vrijwilliger, in de Poort van Doorwerth maar ook in Wageningen.
Barettenbal
De Huzaren, in actieve dienst en in ruste, lopen de 15 km route. Hans is druk bezig geweest met de overnachting, de komst van de Fennek en is blij dat het allemaal gelukt is.
Voorafgaand aan de mars overnacht een deel van de Huzaren die deelnemen aan de tocht in de Poort van Doorwerth, zaterdags worden nog meer Huzaren verwacht. Vrijdagavond, de 31e augustus is er vanaf 20:00 Barettenbal met Veteranen & Diva's waarbij iedereen welkom is voor een hapje en een drankje.
De Huzaren komen vanaf 16:00 uur die dag binnendruppelen en dan komt de Fennek ook naar Doorwerth die een paar uurtjes bij de Poort blijft staan.
Fennek
De Fennek is een Nederlands-Duits pantservoertuig dat sinds 2006 in gebruik is bij de Koninklijke Landmacht en kent diverse uitvoeringen. Geschikt voor diverse taken.
De Fennek is vernoemd naar de gelijknamige, kleine woestijnvos. Beide delen een aantal kenmerken: stil, onopvallend, scherp observerend en zo nodig, snel en fel.
Het voertuig dat bij de Poort van Doorwerth komt te staan is een Fennek LVB (zie foto boven artikel), een licht verkennings- en bewakingsvoertuig. De Huzaren gebruiken dit voertuig tijdens hun missies.
De LVB heeft een mast die ver uitgeschoven kan worden tot bijna 3,5 meter vanaf de grond en zelfs buiten het voertuig verdekt opgesteld kan worden op een statief.
In de mast zit dag-en nachtzichtapparatuur, een digitale camera en een laserafstandsmeter. Perfect om mee op verkenning te nemen en om te bewaken. Daarnaast heeft deze Fennek ook een zware Browning M2 mitrailleur.
Huzaren van Boreel
[caption id="attachment_39886" align="alignright" width="221"]
De Huzaren van Boreel werden in 1813 opgericht. Op 25 november dat jaar kreeg Jonkheer Willem Francois Boreel de opdracht van Koning Willem om een regiment Huzaren op te richten.
Boreel kreeg het commando over de cavalerie in de rang van Luitenant Kolonel.
Het regiment moest bestaan uit 4 eskadrons met 2 pelotons, in totaal 641 Huzaren en 677 paarden. Gedurende de jaren veranderde de naam van het regiment vaak, maar de naam Huzaren bleef daarin bestaan. Ze werden vaak De Blauwe Huzaren genoemd omdat zij een blauw veldtenue droegen.
Waar de naam Huzaar precies vandaan komt, heeft diverse versies. De naam is in ieder geval vanaf de 2e helft in de 15e eeuw te vinden. In allerlei verbasterde taalvormen betekent het woord rover, zeeschuimer of vrijbuiter. Huzaren waren op militair gebied in veel landen actief, zo was Napoleon ook een Huzaar.
2e Wereldoorlog
[caption id="attachment_39874" align="alignleft" width="200"]
Het Nederlandse 4e Regiment Huzaren blies in de ochtend van 10 mei 1940 de Rijnbrug en het spoorviaduct bij de voormalige KEMA op. Het mocht niet baten, de Duitsers hadden om 11 uur Arnhem veroverd.
In de eerste dagen van de oorlog zijn er veel Huzaren gesneuveld, vooral die 10 mei, daar de Huzaren de belangrijke taak beveiliging en bewaking hadden. Maar de Duitsers kwamen te massaal binnen. Ze zaten er ook niet mee onze Huzaren koudbloedig door het hoofd te schieten.
Op veel plekken in Nederland zijn daarom
plaquette's en/of monumententer herinnering aan hen aangebracht. Zo staat er dichtbij, in Ede een monument bij de Ginkelse Heide waar
drie Huzarenwerden overvallen en met een schot door het hoofd werden omgebracht.
Standaard dook onder
De standaard, of het vaandel, van de Huzaren dook in de oorlog onder. De toenmalige regimentscommandant, luitenant-kolonel Jonkheer de Marees van Sivinderen, begroef de standaard in een ketel in zijn tuin.
In 1947 droeg hij de standaard over aan luitenant-kolonel Janssens, die het commando kreeg over het herleefde regiment. In 1960 bleek het vaandel zo versleten, dat er een nieuwe moest komen. De nieuwe standaard werd uitgereikt door Prins Bernhard.
"Ik kwam als Huzaar, ik ga heen als Huzaar." schijnt de prins ooit geroepen te hebben. In 1936 werd hij beëdigd als ritmeester van het regiment en het jaar daarop trouwde hij met prinses Juliana in het uniform van de Huzaren van Boreel. Bij zijn afscheid in 2004 werd hij door acht Huzaren gedragen naar zijn laatste rustplaats.
Na WOII namen Huzaren ook deel aan de oorlog in het toenmalig Nederlands-Indië.
Geen paarden meer
De Huzaren begonnen als cavalerie en bereden paarden. De naam cavalerie blijft bestaan maar tegenwoordig zijn zij gemotoriseerd zoals met de Fennek. Bij diverse legereenheden worden de Huzaren van Boreel ingezet.
Zo hoort het 11 Brigade verkenningseskadron bij de
11 Luchtmobiele Brigade(Schaarsbergen) en het 104 eskadron bij het Operationeel Ondersteunings Commando Land ( 't Harde), het 42 en 43 Brigade Verkenningseskadron horen respectievelijk bij de 13 en 43 Gemechaniseerde Brigade, gelegerd in Oirschot en Havelte.