Oosterbeek - Voor het Airborne Museum is vanmorgen het Airborne Seizoen geopend voor de zogenaamde Airborne Region. Burgemeesters van Renkum en Ede, en loco-burgemeesters van Arnhem en Overbetuwe hesen hun eigen gemeentelijke Airborne Region vlag en daarmee was het seizoen geopend.
Officieel dan. Want met name in de gemeente Renkum, is het Airbornegebruis al losgebarsten. Overal wappert de lichtblauwe Pegasus in het welbekende maroon-rood. Morgen vindt de75e Airborne Wandeltochtplaats en op het terrein heerst bedrijvigheid. Voordat de vlaggen gehesen werden werd er gezamenlijk onder de Airborneboog gelopen. Naast de (loco)burgemeesters waren diverse mensen aanwezig die op één of andere manier betrokken zijn bij het organiseren bij evenementen rond de Airborne Herdenkingen.
Zoals marsleider van de Airborne WandeltochtPeter van Drunendie, hoewel al 2 jaar marsleider van het grootste eendaagse loopevenement, wordt het voor hem de eerste. De eerste twee jaar ging het of niet, of op een alternatieve wijze. Hij en zijn team hebben er enorm veel zin in.
De opening van deze bijeenkomst vond plaats voor het bordes van het Museum. Directeur Ronnie Wijers heette de aanwezigen welkom alvorens ontvangend burgemeester Agnes Schaap het woord nam: "Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, de Airborne Region. Samen vertellen wij het verhaal van Operatie Market Garden: het verhaal van september 1944, maar ook het verhaal over de impact die het vandaag de dag nog heeft."
In 2022 wordt het vertellen van de verhalen centraal gesteld. Verhalen van de mannen en vrouwen uit die tijd, veteranen die het verdienen dat hun verhaal wordt doorgegeven. Dat gebeurt via het project Ik Kom Terug
van de Airborne Region. Ze hebben al 85 interviews achter de rug, daaruit zal een expositie volgen die in een openbare ruimte in iedere gemeente te bezoeken is. Ook worden er post-casts gemaakt.
In de Region wordt veel aandacht besteed aan de jeugd. Zij zijn immers degenen die het ook weer door moeten geven. Educatie maakt daar een groot deel van uit, zo werd het Doeboek gepresenteerd en drie kinderen van hetvfonds #Vteamwaren aanwezig.
Airborne Museum directeur Wijers vertelt dat die nog wel eens ergens komen. Zo mochten ze prins Harry interviewen bij de Invictus Games, spraken ze al eens met de koning en mochten ze nu ook een aantal vragen stellen aan de lokale hoge heren en dame.
Kinderen die vragen, kunnen je nog wel eens verrassen. Zo kreeg Bob Roelofs, wethouder te Arnhem de vraag of hij herdenkingen soms ook zo saai vindt, burgemeester René Verhulst van Ede of hij ook met een parachute zou willen springen, werd wethouder Wijnte Hol aan de tand gevoeld of hij de herdenkingen nog wel belangrijk vond en burgemeester Agnes Schaap van Renkum of zij ook de Airborne Wandeltocht ging lopen.
Om de nieuwsgierigheid meteen maar te bevredigen: Wethouder Roelofs vindt de herdenkingen niet saai, wethouder Hol vindt de herdenkingen héél belangrijk, burgemeester Schaap gaat met het hele college de Airborne Wandeltocht lopen en burgemeester Verhulst zou inderdaad best wel eens parachute willen springen maar dan geen duo-sprong, maar alleen, écht, zoals ze dat in 1944 ook deden.
Renkum.nieuws.nlricht zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].
De redactie is te bereiken via[email protected].