Zestig vuilniszakken vol na de 2e Renkumse Plandeldag

Foto: Plandelman

Dankzij de 2de Renkumse Plandeldag afgelopen zaterdag, liggen de Renkumse dorpen Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze er schoner bij dan ooit.

Lokale opruimhelden trokken op die feestelijke dag samen met Plandelman en andere buurtbewoners, buren, vriendengroepen, scholen ten strijde tegen zwerfafval.

Hulp uit Elst en Venlo

vuilniszakkenAnton ‘Plandelman’ Damen organiseerde in Renkum op zaterdag 8 juni De 2de Renkumse Plandeldag. Bij de aftrap, verricht door wethouder Danielle van Bentem, waren lokale opruimhelden van heinde en verre naar het Huis van Ontmoeting in Doorwerth gekomen. Alle zes dorpen waren vertegenwoordigd, maar er waren ook opgeruimde types aanwezig uit Elst en zelfs uit Venlo. Mohamed el Moukadam nam behalve meneer Tacheu, een vaste vrijwilliger van zijn OpruimGroep Schilderswijk uit Venlo, ook zijn zoon Zian mee… en een verse Limburgse vlaai.

Mohamed is bezig met een opruimtoer door Nederland waar hij alle twaalf provincies aandoet en kan bij deze ‘Gelderland’ van zijn lijstje afstrepen. Mohamed el Moukadam: “De gastvrijheid die we ervaren hebben was hartverwarmend en in vergelijking met andere plaatsen waar ik kom vond ik het enorm schoon. Bij deze de uitnodiging aan alle Renkumse plandelaars om ook eens bij ons in Venlo langs te komen. Hoe meer mensen, hoe meer Limburgse vlaai!”

Zestig vuilniszakken

De opkomst was groot, de sfeer goed en de ‘oogst’ aanzienlijk: in een paar uur tijd werden meer dan zestig vuilniszakken aan zwerfafval verzameld. Het meest geraapt was de sigarettenpeuk gevolgd door verpakkingen. Blikjes en flesjes werden aanmerkelijk minder dan vroeger geplandeld – het bewijs dat statiegeld een enorm positieve impact heeft op de reductie van zwerfafval.

Opvallende vondsten waren een gigantisch houten hart gegraveerd met een liefdesgedicht (vermoedelijk na een relatiebreuk in de bosjes belandt), zes lachgascontainers, een widescreen monitor, een volle broodtrommel en een ventilator. Aan het eind van de dag konden deelnemers tegen inlevering van hun Plandelbingokaart een gratis boerderijsje scoren bij De Heerlijkheid in Wolfheze.

Renkums klimaatburgemeester Etske Thie: “Dat plandelen gewoon érg leuk om te doen is, blijkt wel uit de flinke opkomst! Ik ben blij dat ik na afloop mijn eigen grijper mee naar huis mocht nemen. Zo is het nog eenvoudiger om dagelijks wat op te rapen. Ook leuk en gemakkelijk als ik toch de hond uitlaat.”

vuilniszakkenOpening Plandel-uitleenpunt

Op de dag voorafgaand nam de Plandelman groep 7 en 8 van Basisschool De Dorendal op sleeptouw. Later die dag opende wethouder Joa Maouche het PlandelPunt in Zoomerij Oosterbeek met de overhandiging van de gouden grijper aan Lizet, de plandel-girl uit Oosterbeek. Bij een PlandelPunt kun je gratis grijpstokken en materiaal lenen.

Inmiddels zijn er in de gemeente Renkum vier PlandelPunten actief: naast de Zoomerij Oosterbeek kun je ook in Zoomerij Renkum, Energiewinkel Renkum en de Ontmoetingskerk Doorwerth laagdrempelig een spontaan plandelrondje maken.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen