Kunstgebit vreemdste vondst tijdens 1ste Renkumse Plandeldag

Renkumse opruimhelden vieren de 100
Renkumse opruimhelden vieren de 100
Foto: De Plandelman

Een kunstgebit, een compleet paar schoenen en een bankbiljet van 20 Ghanese Cedis waren meest opvallende vondsten tijdens de 1e Renkumse Plandeldag afgelopen zaterdag.

Als cadeau voor de (honderd)jarige gemeente maakten vrijwilligers en groepen dit weekend meer dan 100 straten schoon in de zes Renkumse dorpen.

plandeldagMet meer dan 250 deelnemers werd niet alleen het beoogde aantal straten, stoepen en paden ruimschoots gehaald, ook de totale buit was imposant. De gemeente zei naar schatting 100 vuilniszakken vol zwerfafval opgepikt te hebben die dag.

De 1ste Renkumse Plandeldag scoorde prachtige rapportcijfers. Meer dan 100 straten, stoepen, pleinen en paden werden opgeschoond. De gemeente, die na afloop van deze massale schoonmaakactie de verzamelde oogst oppikte en afvoerde telde in totaal 100 vuilniszakken vol. Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is sinds dit weekend nóg meer ingeburgerd in Renkum en omstreken.

WePlog-app

Op de dag liep een aantal plandelaars met de speciale WePlog-app, die de gelopen route in kaart brengt. Uit de zo verzamelde data blijkt dat die deelnemers samen meer dan 295 kilometer schoonmaakten. Daarmee steeg het netheidspercentage van de gemeente Renkum van 8 naar 21 procent.

plandeldagDe dag ging flitsend van start, met vroege vogels die de tropische temperatuur voor wilden zijn. De zwerfafvalbrigade Jufferswaard startte om 8:30 bij de Plus in Renkum terwijl leden van de brigade Oosterbeek begonnen aan de plandeltocht naar Wolfheze. Daar was om 10:00 uur het officiële startpunt, met burgemeester Agnes Schaap en heel veel vrijwilligers.

In Kultuurwerkplaats Oosterbeek werden speciale films vertoond, gratis toegankelijk en in de bibliotheek Renkum vielen kinderen met Plandelbingo in de prijzen. Groep 7 en 8 van basisschool de Dorendal maakten de route en het eigen schoolplein schoon én versierden de straten met kleurrijke krijt-aanmoedigingen voor de zwerfafvalrapers. Plaatselijke afdelingen van de Rotary en de Lions en wandel- en hardloopvereniging Onder Ons droegen ook hun steentje bij.

De P van positiviteit

Anton ‘de Plandelman’ Damen: “De P was vandaag vooral van positiviteit. Bij zowel de vele deelnemers als de mensen die ze aan het werk zagen en trakteerden met een duimpje omhoog of een ‘goed bezig’. De resultaten overtroffen mijn verwachting. Ook supermooi zijn de signalen van de zwerfafvalrapers dat ze op deze dag merkten dat onze omgeving steeds schoner lijkt te worden. Vele handen maken licht werk, dus wat dat betreft hoop ik dat door meer mensen gegrepen zijn door het plandelvirus. Want natuurlijk kun je van élke dag een Plandeldag maken.” (tekst gaat verder na afbeelding)

plandeldag

plandeldagOver de Plandelman

Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, vriendelijker dan Spider-Man en groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap.

Dit jaar organiseert hij grootschalige clean-ups in o.a. Eindhoven, Utrecht en Renkum.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen