Willem Hillen uit Heveadorp raapt al 30 jaar zwerfvuil

Foto: Groenclub Heveadorp

Heveadorp – Komende zaterdag 16 maart doet hij voor het 30e jaar op rij mee aan de zwerfvuilactie van de Groenclub in Heveadorp: groene doener Willem Hillen is daarmee misschien wel de langst afvalrapende Renkummer van onze gemeente. Hij is er trots op. “Wij ruimden hier al zwerfvuil op voordat het hip werd.”

Kort nadat hij in 1994 in Heveadorp kwam wonen, werd Willem Hillen lid van de plaatselijke Groenclub. Inmiddels is hij 15 jaar voorzitter. Twee keer per jaar organiseert de Groenclub een zwerfvuilactie.

Traditie

Ieder voor- en najaar struinen de leden en andere Heveanen die dag door de natuur om zwerfvuil op te ruimen. Het is een vaste traditie. Zoals het ook vaste prik is om te starten met koffie en cake. “Het geeft een kick om samen met zo’n enthousiaste groep aan de slag te gaan. Jong en oud. Want we betrekken nadrukkelijk ook de jeugd bij onze activiteiten die altijd een groene tint hebben.”

Bewonersvereniging

Willem HillenDe Groenclub is onderdeel van de bewonersvereniging in het dorp en telt negen leden. Naast Willem zijn Jaap Ex, Ernst Kamminga (organisator van de zwerfvuilactie), Marjolein van der Glas, Mark van Buuren, Daphne Horstink, Roos Kwakernaak, Geert van der Straten en Lex Schruijer actief binnen de Groenclub. Speciaal voor de kinderen in het dorp – en hun (groot)ouders – organiseren zij evenementen als nestkastjes timmeren en pompoenen versieren. Maar ook speurtochten, excursies om vogelgeluiden te leren herkennen en wandelingen in de omgeving.

Uiterwaarden

Vond hun zwerfvuilactie de eerste jaren vooral in het dorp plaats, de laatste jaren verplaatste deze zich meer naar de uiterwaarden. Naar het gebied tussen de Rijnkom links van het Drielse veer tot de woonboten aan de Fonteinallee. “In het begin waren wij een van de weinigen die zwerfafval opruimden. Nu zijn steeds meer mensen aan het plandelen, bijna dagelijks. Soms ligt er in het dorp bijna niks meer.” Ook in de uiterwaarden ziet hij – mede door alle zwerfvuilacties – de hoeveelheid afval afnemen.

Wildplassers

Willem HillenBehalve in de zomermaanden, als het mooi weer is en er volop gerecreëerd wordt. Met name op de strandjes in de uiterwaarden en op het Dunoplateau. “Blikjes, wijnflessen, restanten van barbecues, drugszakjes, peuken. Van alles vind je er. Dat wil je niet weten, ook na de Airborne-wandeltocht die ieder jaar in september plaats vindt. Het Dunoplateau wordt goed schoongemaakt door de organisatie, dat zeker. Maar één van mijn ergernissen zijn alle zakdoekjes die je daarna vindt, van mensen die hun behoefte in de bosjes doen.”

Ongedierte

“Iedereen zou z’n omgeving schoon moeten houden. Het is shocking wat ik soms in grote steden op straat zie liggen of bij treinstations. Wat een zooitje! Waarom gaat er bij niemand een lampje branden als er in een buurt veel vuil op straat ligt? Afval trekt ongedierte aan, en het waait overal heen. Gelukkig houden wij met elkaar ons dorp goed schoon.”

Zwerfvuilactie Groenclub

  • Datum: zaterdag 16 maart
  • Tijd: 10.00 uur
  • Start: Drielse Veer (let op: voorheen was dit het Heveaveld)
  • Voor grijpstokken, handschoenen en plastic zakken wordt gezorgd.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen