Hij ploegt en zwoegt,
Hij snuift en stuift,
Hij husselt en frusselt
De rommel in het rond.
Hij wroet met zijn snuit
Hij doet het wat goed,
Hij knort en hij port
En gromt in de grond
“Zo is het fijn”,
Knort het zwijn.
Door Mariëtte Klomp
Het is zomer! Na al dat mooie weer en de droogte leek het wel herfst, zo geel en bruin.Twee weken geleden begon het te regenen en in een week tijd werd het zo rijkelijk zomer groen!
Het wilde zwijn
Nu de vakantie periode is aangebroken, deze keer aandacht voor het wilde zwijn. Dit prachtige slimme dier dat leeft in bosrijk gebieden, in groepen - rotte genoemd - tot ongeveer dertig dieren. Deze rotte bestaat uit de volwassen zeugen met hun biggen en de overlopers, dat zijn de jongen van vorig jaar. De keilers (mannen) leven solitair.
De zwijnen hebben het lastig in deze tijd van het jaar. Met name veel toeristen vinden het nog steeds leuk om zwijnen te spotten, maar vooral om ze te voeren. Juist dit voeren is zo jammer. Men is zich meestal niet bewust dat zwijnen en ook andere wilde dieren die gevoerd worden door mensen, aan het eind van de vakantie periode als iedereen weer naar huis is, afgeschoten worden. Dit wordt gedaan omdat ze gevaarlijk zijn geworden.
Waarom niet voeren
Een wild dier heeft een natuurlijke schuwheid voor mensen. Een wild dier dat gevoerd is door mensen is deze schuwheid kwijt. Dit betekent dat als deze wilde zwijnen (ook andere wilde dieren) nu mensen tegenkomen in het bos ze niet weg vluchten maar juist naar ons toekomen. Ze verwachten dat er iets te eten is. Als dan blijkt dat er niets voor ze is kunnen ze zeer opdringerig worden en zelfs bijten met alle gevolgen van dien.
Mensen komen vaak met de auto om te voeren. Zo zien we nu ook veel zwijnen bij de wegen, omdat ze daar verwachten eten te vinden. Hierdoor zijn er veel meer aanrijdingen ook met dodelijke afloop, zowel onder zwijnen als mensen. Het is fantastisch om naar zwijnen te kijken, die heerlijk lopen te wroeten, vaak ook met biggen. Geniet daar vooral van!
Ga alstublieft niet voeren!
Wat kunnen wij leren van het wilde zwijn
Het wilde zwijn staat symbool voor onverschrokken moed en verbondenheid met de aarde. Ook gaat het wilde zwijn ten alle tijde de confrontatie met de ander aan. Dit kan ten koste gaan van zichzelf. Het zwijn staat ook symbool voor geluk!!
Bij de Germanen en de Kelten gold het wilde zwijn als heilig dier.In Japan wordt het zwijn in verband gebracht met moed, succesvolle agressiviteit en alle eigenschappen van een goede krijger!
Wat een geweldig dier! Het bos is het thuis voor onze wilde dieren! U bent er slechts een gast!
Een heerlijke wandeling maken met een goed verhaal? Bel Mariëtte en leer het bos kennen
Mariëtte Klomp, wilde zwijn" width="300" height="180" />