Natuurinclusiviteit verdwijnt voor schraal, arm grasland?

Het grasland bij boerderij Veld en Beek
Het grasland bij boerderij Veld en Beek
Foto: DM van Hellesem

Doorwerth – Boerderij Veld en Beek pacht grond in de Uiterwaarde bij kasteel Doorwerth. Deze mooie natuurinclusieve landbouw zou schraal, arm grasland kunnen worden.

Zo staat dat tenminste beschreven in het ontwerpbestemmingsplan Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2022 waarin 22 hectare van de gronden om het kasteel herbestemd worden. Er komt extra parkeergelegenheid bij het kasteel en verder wil het Geldersch Landschap en Kasteelen  ‘enkele (extensief gebruikte) agrarische percelen ten oosten van het kasteel en ten westen van de stuw bij Driel om zetten in een natuurbestemming (nieuwe natuur) waarbij extensief agrarisch medegebruik mogelijk blijft‘.

Maar is dat wel zo?

Extensief agrarisch medegebruik

De plannen spreken over ‘extensief agrarisch medegebruik’. Volgens de begrippenlijst is dat :

een vorm van grondgebonden landbouw, zoals beweiding in lage veebezetting en de verbouw van akkerbouwproducten, in hoofdzaak gericht op de instandhouding en/of vergroting van de natuur-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden;

Maar boer Jan Wieringa van Veld en Beek kan weinig tot niets meer met de grond als daar enkel schraal en arm grasland voor in de plaatst komt. En cultuurhistorisch, is het al helemaal niet. Hij diende inmiddels een zienswijze in.

De Veluwezoom In Beeld ging eens polshoogte nemen op de boerderij en vroeg Jan wat de effecten gaan zijn als ze op deze manier de Uiterwaarde gaan herinrichten.

 ♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen