Stichting Buitens van Renkum Samen verantwoordelijk voor groen erfgoed

Het eerste project: park Heidestein
Het eerste project: park Heidestein
Foto: Renkum Nieuws

Veel landgoederen en buitens in de gemeente Renkum kunnen wel wat aandacht en een opknapbeurt gebruiken. De relatie tussen onderhoud en gebruik is uit balans geraakt.

Zoals we er nu mee omgaan is eigenlijk te liefdeloos, waardoor de kwaliteit naar de toekomst niet meer vanzelfsprekend is. Er is een impuls nodig om de erfgoedwaarden, de natuurwaarden en de gebruikswaarden veilig te stellen. De onlangs opgerichte stichting Buitens van Renkum wil daar samen met inwoners wat aan doen.

Buitens van Renkum

Het eerste project dat de stichting onder handen heeft genomen is het landgoed dat in de volksmond bekend staat als park Heidestein. Charley Erkens heeft samen met voormalig wethouder Dirk van Uitert het initiatief genomen tot de oprichting. De ambities van de Stichting Buitens van Renkum houden niet op bij park Heidestein.

In de hele gemeente zijn achttien landgoederen aangewezen die een opknapbeurt behoeven

Eigenaren die huizenhoog opzien tegen zo’n opknapbeurt kunnen een beroep doen op de stichting. De landgoederen zijn beschreven in de landschapsvisie van de gemeente Renkum ‘Glinsterend in het Groen’. De Stichting werkt vanuit deze visie nauw samen met de gemeente.

Park Heidestein heeft een belangrijke functie in de buurt als evenementenveld bijvoorbeeld voor de rommelmarkt op Koningsdag en de kermis, maar het is ook een plek voor de jeugd om te voetballen. Gezinnen en bejaarden zijn graag te vinden op de Kinderboerderij en enthousiaste vrijwilligers zijn actief in de moestuin achter de boerderij.

De stichting hecht veel waarde aan samenwerking met de buurt voor de planvorming en het onderhoud. Het park is al een aantal jaren niet goed onderhouden. Dat kan je onder andere zien aan de wildgroei van hulst en de vele lege plekken waar ooit bomen hebben gestaan. Met diverse deskundigen wordt gekeken naar de biodiversiteit in het park en de gezondheid van de bomen. Park Heidestein is van oudsher een landgoed dat hoort bij een boerderij, een boerenlandgoed. In samenwerking met de buurt worden plannen ontwikkeld om de luister van het boerenlandgoed te herstellen, de natuurwaarde te vergroten en de binding met de omwonende gebruikers te verstevigen.

Landschapsarchitect

Voor het ontwerp werkt de stichting samen met landschapsarchitect Rob Aben uit Oosterbeek. Voor het onderhoud van het park wordt gedacht aan werving van een groep vrijwilligers naar het model ‘Renkums Beekdal’. Charley Erkens en Dirk van Uitert waren hier nauw bij betrokken en zien hoe belangrijk dit centrum voor informatie, participatie en educatie is geworden voor de natuurbeleving van inwoners van Renkum en omgeving.

In het najaar zijn al de eerste stinzebollen geplant in park Heidestein. Stinzeplanten zijn van oudsher op veel landgoederen te vinden.
Tijdens drie participatiebijeenkomsten is in 2022 samen met omwonenden toegewerkt naar een ontwerp voor een herstelplan van Heidestein.

Tijdens de vierde participatiebijeenkomst op 4 maart vanaf 13:30 uur presenteert het stichtingsbestuur het ontwerp ‘Boerenlandgoed Heidestein’

Omwonenden en belangstellenden kunnen dan voor de laatste keer meedenken over hun park. De Stichting combineert deze middag met een wandeling door het park samen met het Dorpsplatform Renkum-Heelsum. Na goedkeuring van het uiteindelijke plan door de gemeente gaat de stichting op zoek naar een partner die het definitieve ontwerp gaat uitvoeren.

De wandeling start om 13:30 uur nabij de kinderboerderij, aansluitend vindt vanaf 15:00 uur de bijeenkomst plaats in Buurthuis aan de Bart Crumstraat 18. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig!

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen