Wolfwerend hek Renkum voldeed volgens provincie niet

Foto: PixelAnarchy, pixabay

Renkum – Het wolfwerende hek dat om de schapen heen stond die vorig weekend werden gedood, voldeed op meerdere punten niet en kan daarom niet als wolfwerend beschouwd worden.

Omroep Gelderland schrijft dat de taxateur bij het opnemen van de schade meerdere punten heeft opgenomen die niet in orde waren. Welke punten dat waren, is niet vermeld.

Controle

De woordvoerder van de provincie zegt dat er duidelijke instructies zijn waaraan het hek moet voldoen om het wolfwerend te maken en dat Bij12 daarna het hek kan komen controleren. In Renkum is deze controle er niet geweest. Schapenhouders van der Zweep waren in de veronderstelling dat het hek goed geplaatst was. Dat dit nu niet zo blijkt te zijn, komt hard aan.

Er waren deze week al meerdere signalen dat er iets mis was met de plaatsing van het hek. Nu heeft onderzoek uitgewezen dat dit inderdaad zo is. Of de 21 schapen in Renkum ook daadwerkelijk door een wolf zijn aangevallen, is nog niet bekend. Het aangetroffen DNA wordt eerst onderzocht en daar gaat wat tijd overheen.

BIJ12: Door honden of vossen gedode landbouwhuisdieren worden niet centraal geregistreerd. BIJ12 komt alleen in actie bij vermoedelijke wolvenschade. Na DNA-analyse kan hier hond of vos uitkomen. Als na een aanval direct duidelijk is dat het om een hond of een vos gaat, bijvoorbeeld op basis van zicht, sporen en/of beelden, verleent BIJ12 geen opdracht voor taxatie.

Zelf waren de schapenhouders er meteen van overtuigd dat het een wolf was. Vorig jaar werden er van hun schapenkuddes meerdere schapen gedood waarvan inmiddels vast is komen te staan, dat ze door een wolf zijn gedood. Als schapenhouder krijg je er dan wellicht een beetje kijk op en ook BIJ12 komt geen onderzoek doen als er geen duidelijk vermoeden is van een aanval door een wolf.

Ze gaven eind vorige week al aan grotendeels te gaan stoppen. Afgelopen vrijdag zijn de zwangere schapen naar Friesland gebracht. Daar voelen ze zich nu veiliger bij en dat valt zich best voorstellen na alle gebeurtenissen.

Vier keer schapen gedood in zes maanden

Schapenhouders van der Zweep verloren meerdere schapen in vier aanvallen in een tijdsbestek van zes maanden. Drie van de aanvallen vonden vorig jaar plaats. Het vermoeden dat dit een wolf was geweest was er toen ook, daarom werden bij BIJ12 meldingen gedaan voor DNA onderzoek. Dit jaar had het echtpaar het wolfwerende hek voor duizenden euro’s aangeschaft en gehoopt dat de schaapskudde veilig was. In deze tijd zijn veel ooien zwanger. Tijdens de aanval zijn er ook veel nog-niet-geboren lammetjes gedood en anderen verloren later alsnog hun lam van alle opgedane stress. De schade was daarom dus groter, dan bij voorgaande aanvallen in 2022 en het verdriet ook.

In Friesland komt de wolf nog echt niet voor, daarom is de kudde nu daar en geeft dit vooral het schapenhouders-echtpaar rust. Viermaal in korte tijd op deze manier je schapen verliezen, ongeacht omstandigheden of oorzaak, gaat geen enkele dierenliefhebber in de koude kleren zitten.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen