Vogelbescherming: Opfrisbeurt voor de herfsttuin

Foto: Conger Design, Pixabay

Geef je tuin in de nazomer een lekkere opfrisbeurt: herfstbloeiers, vlinders, bessen: dat is nog wekenlang genieten én goed voor de vogels. In 4 stappen op weg naar een fleurige herfsttuin.

Zijn de eerste paar bladeren al voorzichtig gevallen in de tuin? De eerste spinnenwebdraden alweer tegen je hoofd gehad? Het was een groeizame zomer, maar de herfst kruipt naderbij. Het béste moment om de tuin een lekkere opfrisbeurt te geven.

1. Puinruimen

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar september -en dat is het alweer bijna- is echt dé maand om de tuin te pimpen. Maar, voor er wordt gepimpt, moet je eerst puinruimen. Haal de snoeischaar maar tevoorschijn, want alles wat helemaal dood en dor is, mag afgeknipt en in de biobak. Nou, niet álles. Laat uitgebloeide bloemen staan of liggen. Dat staat decoratief, helemaal in de winter met een laagje rijp. Dan kunnen ze ook nog uitzaaien én vlinders en bodemdiertjes kunnen er overwinteren. Vroegtijdig gevallen blad hark je onder de heg: ook een lekker plekje voor kleine beestjes.

opfrisbeurt2. Herfstbloeiers

Plant vervolgens op een paar strategische plekken herfstbloeiers: planten die juist in september en oktober bloeien. Bijvoorbeeld herfstasters, die staan ook prachtig in een pot en zijn nu vaak gewoon bij de supermarkt te koop. Een andere aanrader is hemelsleutel, een oudroze bloeiende vetplant die nog bendes vlinders lokt. Nog een tip: ijzerhard (verbena), die bloeit al in juni en gaat door tot oktober. Ook de welbekende zonnehoedjes bloeien nog in september.

3. Wondersnel gazon-herstel

Heb je her en der een kale plek in het grasveldje, dan is september de ideale tijd om gras te zaaien. De grond is nog lekker warm en er valt genoeg regen, waardoor de zaden snel kiemen. Kale plekken herstel je snel door de grond los te maken en wat graszaad te strooien.

opfrisbeurt4. Plant een (bessen)struikje

Plant een vogelvriendelijk struikje zolang het nog niet vriest. De nazomer of herfst is de beste tijd van het jaar, want de snelle groei en het vormen van bloemen is achter de rug. De plant is dus in rust en kan wortelen en zich installeren voor de lente. Op iedere struik leven weer andere insecten en vogels. Bekijk hier alle vogelvriendelijke struiken en de Bessenkalender, zodat je in één oogopslag ziet wanneer ze bloeien en vruchten geven.

Bonus: bloembollen

Plant nu ook vast biologische bloembollen, zoals sneeuwklokje, lelietje van dalen of krokus. Zo heb je al vroeg in het voorjaar een bloemrijke tuin. Prachtig én heerlijk voor de eerste dikke hommels, bijen, zweefvliegen en andere insecten. Die trekken op hun beurt weer vogels aan. Wist je dat sommige vogels (pimpelmezen) ook nectar snoepen in het vroege voorjaar als er nog weinig voedsel is? Nóg een reden om de tuin vol bollen te zetten.

Door: Vogelbescherming Nederland

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen