Beekdallezing: Dood hout leeft

Foto: Renkums Beekdal

Renkum – De meeste mensen weten tegenwoordig wel dat dood hout belangrijk is voor de biodiversiteit in een bos.

Dat was zo’n 40 jaar geleden wel anders: toen was een ‘opgeruimd’ bos de norm. Nu laten we in de meeste bossen de dode bomen staan of liggen.

Ecosysteem

Op dood hout leven heel veel schimmels en insecten. Zij zijn weer het voedsel voor andere dieren, zoals sluipwespen, roofinsecten en vogels. Een dode boom is een ecosysteem op zichzelf!

Het duurt vele tientallen jaren eer een dode boom helemaal is verteerd. Zo lang laten we ze nog niet liggen. Daardoor zijn er nog veel vragen over het verteringsproces. Wat is de rol van schimmels en insecten? Is er verschil tussen liggend en staand hout, dik en dun hout, naaldhout en loofhout, inheemse en uitheemse soorten? Hoeveel dood hout is eigenlijk wenselijk in een bos?

Leen Moraal vertelt over zijn onderzoek naar insecten in dood hout. Hij laat een scala van insecten de revue passeren. Het blijkt dat toename van dood hout in onze bossen een enorme verrijking van de biodiversiteit oplevert, maar ook dat we in Nederland nog lang geen optimale situatie hebben bereikt.

  • Plaats: Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
  • Datum: Woensdag 20 december 2023
  • Tijden: 19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
  • Kosten: €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Consumpties vooraf zijn voor eigen rekening.
  • Aanmelden: Klik op Aanmelden en Betalen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen