Ouderenmishandeling, maak het bespreekbaar

Foto: YouTube

Donderdagmiddag 21 juli wordt er in de Koningshof te Heelsum een bijeenkomst gehouden over ouderenmishandeling. Hoe herken je het en wat doe je eraan?

Ouderenmishandeling is de mishandeling van iemand die 65 jaar of ouder is. De bijeenkomst wordt georganiseerd door KBO-Renkum (Katholieke Bond van Ouderen).

Uitbuiting en fysiek geweld

Er zijn verschillende manieren van mishandeling; lichamelijk en psychisch maar ook uitbuiting en ze zijn niet altijd zichtbaar. Toch worden er wel signalen afgegeven. Een oudere is vaak afhankelijk van zorg door een familielid, mantelzorger of hulpverlener. Die afhankelijkheid zorgt vaak voor zwijgen over het misbruik of mishandeling. Ook zal hen verteld worden dat ze niets mogen zeggen.

Iemand die lichamelijk mishandeld wordt kan blauwe plekken hebben of schrikachtig zijn. Psychische mishandeling maakt iemand angstig en kan voor een gedragsverandering zorgen. Bij uitbuiting worden er bijvoorbeeld onverklaarbare geldopnames gedaan van de bankrekening van de oudere of er verdwijnen spullen uit huis.

Signaleren, beëindigen en hulp bieden

Er wordt een presentatie gegeven over de verschillende vormen van mishandeling en de signalen die daarbij horen. Ook wordt er aandacht gegeven aan wat je nu moet doen zodra je oudermishandeling vermoedt. Naast de presentatie is er ruimte om samen in gesprek te gaan.

De bijeenkomst begint om 14:00 uur en duurt tot 16:00 uur in De Koningshof, Utrechtseweg 62 in Heelsum. De zaal is om 13:30 open.

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden