Eff MTB’en: veilig en ontspannen op je mountainbike door het bos

Foto: Frank Hendriksen

Met rode wangen van de inspanning en wat modderspetters op hun mountainbike en kleding komt een groep MTB’ers onder leiding van Eric Kuijt weer aan bij Franks Fietsenwinkel in Heelsum.

Ze hebben zojuist de fietsclinic Eff MTB’en achter de rug en weer een hoop bijgeleerd. In Heelsum wordt er koffie (of thee) voor ze gezet, even warm worden en een lekkere koek eten voor ze weer naar huis gaan. Zaterdag 12 november was de laatste dag van de 3-weekse clinic.

Ontspannen

Weten hoe je met een mountainbike over obstakels moet fietsen, soepel door een bocht moet rijden of veilig moet afdalen vergroot het zelfvertrouwen. Zo zit je meer ontspannen op de fiets, durf je meer en maak je minder ongelukken.

MTB'en MTB'en

De groep is heel divers, vertelt Eric van Eleven Zeros. Zowel mannen als vrouwen doen mee en dat in allerlei leeftijdsgroepen, ook onder de 18. MTB’en is duidelijk voor iedereen geschikt. De meesten hebben al wel wat ervaring met de mountainbike en sommigen helemaal niet. Degene die geen fiets had, kon er eentje lenen bij Frank in de fietsenwinkel.

De clinic bestaat natuurlijk uit fietsen door het bos maar vooral ook uit oefeningen die daarna in de praktijk gebracht worden, op een grasveld of een stuk bos in deze omgeving. Dan kun je denken aan het nemen van bochten, veilig over obstakels fietsen maar ook hoe je naderhand de fiets het beste kunt schoonmaken.

Groeiend zelfvertrouwen

“Je ziet dat het zelfvertrouwen groeit van de deelnemers!” Eric is er duidelijk blij mee. Zijn fietsmaatje Bert die assisteert bij de clinic valt hem bij: “Ja, ze gingen echt stukken beter en sneller door de bochten.” De meer ervaren rijders moeten soms even wachten op de wat nieuwere rijders, maar hoe beter men weet hoe het moet, hoe minder dat gebeurd.

“Bij een bocht moet je de fiets eigenlijk plat gooien. Je moet vertrouwen op de noppen op de band, die krijgen en houden dan grip maar je moet wel even leren hoe dat moet.” zegt Eric, “Je leert te vertrouwen op de fiets, dat is best moeilijk maar wel belangrijk om lekker ontspannen te fietsen.”

zero-skills-2 zero-skills-3

Winterstop

Filmpjes en foto’s met de oefeningen die de eerste groep gedaan heeft staan op de Facebook pagina van ZeroSkills. Ook worden daartips gegeven hoe je het beste bepaalde handelingen met je MTB uit kunt voeren.

De kans om dit jaar nog mee te doen aan de fietsclinic van Eric en Frank is er niet maar aangezien er absoluut geen gebrek was aan belangstelling, starten er volgend jaar nieuwe clinics. Houd dus de pagina van ZeroSkills in de gaten wil je de volgende keer meedoen.

Lees ook: Leerzame mountainbike clinic door de Renkumse bossen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen