112

Ook in Renkum toename vuurwerkoverlast

Afgestoken vuurwerk, bij De Rijnkom 29-12. Te vroeg dus illegaal.
Afgestoken vuurwerk, bij De Rijnkom 29-12. Te vroeg dus illegaal.
Foto: Renkum.Nieuws

Het nieuwe jaar arriveert met rasse schreden, de vuurwerkverkoop is gestart en je houden aan de regels omtrent vuurwerk afsteken is voor sommigen erg moeilijk, zo blijkt. Op het moment van dit schrijven knalt het ook in de omgeving van de redactie, maar hoe staat het met de rest van de gemeente Renkum en de vuurwerkoverlast?

Vorige week meldden we hier dat er 17.372 meldingen van vuurwerkoverlast in heel Nederland waren geweest, in de gemeente Renkum waren dat er toen (9 dagen geleden) 29. Inmiddels zijn dat er 54.079 geworden in heel Nederland waarvan 98 in onze gemeente.

Meldpunt

De meldingen worden doorgegeven aan het meldpunt vuurwerkoverlast dat door 30 GroenLinkse partijen werd opgezet. Begin 2016 wordt een rapport opgemaakt en verstuurd aan de 2e kamer en aan 30 burgemeesters

Renkum voert de lijst nog steeds aan in de gemeente met 49 meldingen, dan volgt het bovendorp van Oosterbeek met 18 meldingen en het benedendorp met 17. Zes meldingen werden er gedaan in Heelsum, 4 in Doorwerth en Wolfheze en wederom is er geen melding gekomen vanuit Heveadorp.

Politie doet niks? In Renkum wel

Gisteren maakte het AD bekend dat de politie weinig tot niets doet aan de overlast van vuurwerk. In de gemeente Renkum is dat wel anders. Niet alleen besloot de burgemeester twee extra toezichthouders aan het werk te zetten die vandaag tot en met nieuwjaarsdag extra controleren, ook de twitterende wijkagenten in de gemeente laten weten scherp op te letten.

Flinke boetes

De boetes voor als je aangehouden wordt zijn pittig, let ook op de laatste drie, die zijn relatief eenvoudig toe te voegen als je je aan één van de 1e drie schuldig hebt gemaakt. Of dat zo ook toegepast wordt, is af te wachten. Ben je tussen de 12 en 16 jaar oud? Dan betaal je soms maar de helft, voor die leeftijd toch pittige bedragen.

  • Legaal vuurwerk afsteken of meenemen buiten de toegestane tijden: 100 euro
  • Legaal vuurwerk gebruiken op een manier dat er schade ontstaat: 100 euro
  • Illegaal vuurwerk bezitten of afsteken: 200 tot 340 euro
  • Rommel op straat gooien: 140 euro
  • Hinderlijk gedragen/baldadigheid: 230 euro
  • Overlast veroorzaken voor (buurt)bewoners: 140 euro

Hoe zat het ook al weer?

De regels omtrent het afsteken van vuurwerk zijn vrij eenvoudig. Oudjaarsdag om 18:00 mag het geknal beginnen en nieuwjaarsnacht om 02:00 moet het afgelopen zijn. Voor de rest van de regels kun je bij de gemeente Renkum kijken die ze in een mooi overzicht vermeldt op hun website.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen