Mogelijk kleinschalige asielopvang in Renkum

Foto: @AFP

De gemeente Renkum is op zoek naar kleine opvangplekken voor asielzoekers. Het COA vraagt voor duizenden asielzoekers nog steeds om opvang, ook in Gelderland.

De Gelderse Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, zei afgelopen dinsdag dat geen enkele gemeente mag achterblijven. Voor de jaarwisseling zou de provincie Gelderland 1500 asielzoekers opgevangen moeten hebben. Dat aantal is net niet gehaald. Voor 1 februari moeten er nog eens 2500 tot 4000 extra opvangplekken gevonden worden.

Van de 54 Gelderse gemeenten zijn er nu 21 in gesprek met het COA. De rest, 31 gemeenten geven aan dat ze geen geschikte locatie hebben en alleen mee kunnen werken met kleinschalige opvang. Anderen willen eerst overleggen met de bevolking. Omroep Gelderland deed hier onderzoek naar.

Opvang in Renkum

Burgemeester Gebben vertelde tijdens de nieuwjaarsreceptie al dat grootschalige opvang simpelweg niet mogelijk is in de gemeente Renkum. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zocht plaatsen waar honderden asielzoekers tegelijkertijd konden worden opgevangen, dat beleid is nu min of meer losgelaten.

Sinds november vorig jaar vangt de gemeente Renkum 19 statushouders op in Wolfheze. Dit zijn mensen die blijven en dus de asielprocedure al doorlopen hebben. Daarnaast is er de groep net aangekomen vluchtelingen die opgevangen moeten worden, van deze mensen is nog niet bekend of ze hier in Nederland mogen blijven. In Renkum worden op dit moment geen vluchtelingen opgevangen.

Statushouders en zij die hier net zijn

Maar dat gaat veranderen aldus burgemeester Gebben in de Gelderlander. Meer statushouders herbergen in de gemeente is nu moeilijk met de huidige woningvoorraad en er wordt nagedacht over noodwoningen. Voor de recent aangekomen vluchtelingen brengt de gemeente leegstaande kantoorpanden in beeld. Er wordt gekeken of die geschikt te maken zijn om in te wonen.

Renkum, zo stelt burgemeester Gebben in de krant, voelt zich verantwoordelijk voor opvang. Ook hebben zowel raadsleden als burgers gevraagd om meer actie voor vluchtelingen. In september vorig jaar werd er nog kritiek geleverd door GroenLinks, VVD en de PvdA op het college van Burgemeester en Wethouders over de opvang van vluchtelingen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen