Burgemeester Agnes Schaap opent Renkum Eert zijn Oude Meesters

Foto: Renkum Nieuws

Zaterdagmiddag werd door onze kersverse burgemeester Agnes Schaap de nieuwe openluchtexpositie van Renkum Leeft: Renkum Eert zijn Oude Meesters editie 2017 geopend.

Dat ze daar voor uitgenodigd was, vond ze bijzonder en fantastisch om de expositie te openen.

Actieve inwoners

“In de paar dagen dat ik nu burgemeester ben, valt het mij op dat er heel veel actieve inwoners zijn. Een bruisend dorp bestaat alleen maar door en met betrokken mensen en organisaties die met kennis, enthousiasme en doorzettingsvermogen activiteiten organiseren en zaken aan elkaar verbinden.”

Renkum Leeft ìs zo’n organisatie. De Openluchtexpositie vorig jaar was een groot succes en smeekte om herhaling. Omdat zowel Renkum als Oosterbeek van oudsher kunstenaarsdorpen zijn, is er een enorme hoeveelheid schilderijen waar uit ze kunnen putten.

“We kiezen samen de schilderijen uit.” vertelt Monique van der Meide, penningmeester van Renkum Leeft. “Altijd van Renkumse Meesters en vaak van gezichten op het Renkumse landschap.”

Zo moet het schilderij ‘Gezicht op Renkum’ van Xeno Münninghoff (1873-1944) op het Dorpsplein bijna op dezelfde plek staan als vanwaar het geschilderd is. Links zie je de molen en rechts de kerk. Münninghoff zal alleen iets dichter bij de Rijn gezeten hebben.

Culinaire kunst

In en rond de Dorpsstraat staan nieuwe schilderijen van de Oude Meesters. De schilderijen van vorig jaar staan nu bij gelegenheden die een andere kunst laten zien, namelijk de culinaire. Zoals restaurant Campman in Renkum, de Kromme Dissel in Heelsum en restaurant Adriano in Heveadorp.

Burgemeester Agnes Schaap is onder de indruk hoe Renkum Leeft de meesterwerken gekoppeld hebben aan de horeca. “Een mooie combinatie om onze inwoners, recreanten en toeristen naar Renkum te trekken. Daarnaast verbinden de Oude Meesters ook nog het centrum met het landschap van het Renkums Beekdal.”

En, een mooie gelegenheid om Renkum te leren kennen vond ze. Dat bleek. Na de officiële opening, door het doek van ‘Gezicht op Renkum’ te trekken en de toast, was de burgemeester in het dorp te vinden. Ze liep naar de Bazaar in de kerk, de kunstmarkt over en dook onder andere de winkel van Jan Splinter in voor een babbeltje.
renkum eert

Renkum Eert App

De schilderijen-route is eenvoudig te volgen via de nieuwe App van Renkum Leeft, scan de QR-code of kijk via de website http://arcg.is/2q3vg22. Je ziet welke schilderijen te zien zijn, wie het schilderde en waar ze staan.

De schilderijen die vorig jaar het centrum verfraaiden en nu bij diverse horecagelegenheden staan zijn er ook op te vinden.

In samenwerking met Renkum Centrum presenteerde Renkum Leeft ook twee nieuwe fietsroutes: De Landgoederenroute (38,9 KM) en de WOII Airborne route (49,4 KM)

Fred Hageman bracht de opening en de speech van de burgemeester weer mooi in beeld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen