112

Fotoserie: vliegtuigbom Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt

Op de voormalige Mauritskazerne in Ede is een vliegtuigbom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Voordat begonnen wordt met bouwwerkzaamheden in deze regio wordt het betreffende terrein altijd eerst onderzocht op achtergebleven munitie van de oorlog.

Niet voor niets, deze werd donderdag 15 maart onschadelijk gemaakt.

Market Garden

De 500-ponder werd waarschijnlijk gedropt door de Britse Royal Airforce voorafgaand aan Operatie Market Garden. De ochtend van 17 september 1944 werden eerst door Amerikaanse en daarna door Britse vliegtuigen een bombardement uitgevoerd.

De bedoeling was Duitse doelen te raken en hen daarmee uit te schakelen, te demoraliseren en af te leiden van wat er die zelfde middag ging gebeuren: de massale dropping van parachutes op de heide bij Renkum.

Helaas ging dat niet altijd even goed; er werden ook burgerdoelen geraakt en 69 Edenaren kwamen hierbij om het leven. Ter nagedachtenis aan hen staat er aan de Parkweg een monument.

Sommige bommen ontploften niet, de zogenaamde blindgangers en de gevonden bom was er eentje van.

EOD

Om de bom te ontmantelen had de EOD een veiligheidsgebied rondom de bom geadviseerd. Tijdens de ontmanteling van de bom mocht er niemand in dat gebied aanwezig zijn. Het hele gebied werd hermetisch afgesloten. Huisdieren moesten in huis blijven totdat het gebied weer opengesteld werd.

De EOD maakte de bom onschadelijk. Vervolgens is de bom tot ontploffing gebracht op vliegveld Deelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen