Nog geen asielzoekers in de gemeente Renkum

Foto: ANP Marco de Swart

In de gemeente Renkum zijn geen asielzoekers opgevangen en zoals het er nu uitziet, komen die voorlopig ook niet. In de gemeente zijn wel statushouders opgevangen die binnenkort een definitief plekje krijgen.

De gemeente is wel gevraagd om mogelijkheden te bieden voor (nood)opvang. Daarbij zijn geen aantallen genoemd noch is de gemeente enige verplichting hiertoe opgelegd. Voor de opvang van statushouders zijn wel om aantallen gevraagd.

Nieuwe dorpsbewoners

De statushouders die in Wolfheze worden opgevangen, worden al vrij snel herenigd met hun familie. Voor de zekerheid heeft de gemeente nog een woning achter de hand, maar die is voorlopig niet nodig. De eerste mensen trekken weldra in een reguliere woning in één van de dorpen en zullen zich, hopelijk, snel thuis voelen hier.

Statushouders zijn vluchtelingen die asiel hebben gekregen. Van hen staat vast dat zij echt gevlucht zijn, weg uit oorlogsgebieden en hun meestal, compleet vernielde huizen. Een asielprocedure is behoorlijk grondig, net als de procedure voor gezinshereniging. De echte vluchtelingen worden hier van de gelukszoekers gescheiden en deze mensen kunnen (voorlopig) echt niet meer terug naar hun vaderland.

Eerst woningen voor bewoners Hogekampseweg

In 2015 had de gemeente de taak om 53 mensen op te vangen, uit 2014 moest nog voor 6 mensen een plek worden gevonden. In december 2015 had de gemeente op 4 mensen na, de taakstelling met betrekking tot opvang van statushouders volbracht.

Eerder ging dat niet omdat de woningen nodig waren als wisselwoning voor de bewoners van de Hogekampseweg door de renovatie aldaar. De nagereisde familieleden van statushouders worden extra opgevangen, daar zij niet in de taakstelling waren meegenomen.

Geen plek voor vele

Eerder werd bekend dat er in de hele gemeente Renkum geen plaats is om grote aantallen asielzoekers op te vangen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) liet recent nog weten af te zien van grootschalige opvang. In het nieuws is volop te lezen geweest welke problemen de vele, diverse mensen bij elkaar veroorzaakten. Het COA is daarom op zoek naar kleinere plekken; de stroom asielzoekers neemt immers niet af.

Geen concrete plannen

De gemeente Renkum is dan ook zeker bereid deze mensen een plek te bieden. Er zijn een tweetal mogelijkheden bij het COA aangeboden maar die heeft daar nog geen gebruik van gemaakt. Of zij deze locaties ook zouden goedkeuren, is niet bekend.

Omdat er geen sprake is van serieuze plannen richting asielzoekersopvang, worden de accommodaties niet bekend gemaakt. Mochten er in de toekomst wel concrete plannen zijn, dan worden die met de inwoners gecommuniceerd, aldus een woordvoerder van de gemeente Renkum.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen