Airborne Museum minstens vijf maanden dicht voor herinrichting

Foto: Paul Hermans CC BY-SA 4.0

Villa Hartenstein, het historische gebouw waarin het Airborne Museum in Oosterbeek is gehuisvest, krijgt een hoofdrol in de nieuwe inrichting van het museum.

Het Airborne Museum gaat voor de herinrichting ruim vijf maanden dicht na de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem in september van dit jaar.

Rijksmonument

De geschiedenis van landgoed Hartenstein is volgens directeur Sarah Heijse illustratief voor wat oorlog aanricht. ”Deze regio was een idylle waar rijke mensen buitenplaatsen bouwden. Na de Tweede Wereldoorlog was het gebied verwoest. Hartenstein is het enige voor publiek toegankelijke landgoed dat nu nog over is. Het verhaal van Hartenstein is het verhaal van de gevolgen van oorlog.”

Rijksmonument Hartenstein wordt al in 1728 genoemd. Rond 1856 kocht een Amsterdamse makelaar het landgoed aan. Hij liet de huidige villa en andere gebouwen neerzetten en legde een park met hertenkamp aan.

Slag om Arnhem

In 1944 diende Hartenstein als hoofdkwartier voor de Britse luchtlandingstroepen. Bij de verloren Slag om Arnhem ontstond zware schade. De laatste oorlogsbeschadigingen zijn het afgelopen jaar pas hersteld bij de dinsdag afgeronde restauratie van gebouwen en park.

Het drukbezochte museum vernieuwt de hele inrichting met het oog op de toekomst, waarin er geen mensen meer zijn die de oorlog nog zelf meemaakten. ”Gebouwen en plekken zijn dan de laatste getuigen die overblijven”, aldus Heijse. Op 28 oktober gaan de deuren dicht voor de herinrichting.

Lees ook:

Cookieinstellingen