Wings of Freedom: vier dagen herinneren, herdenken en vieren

Foto: Wings of Freedom

Vier dagen staat aan De Kade in Ede herinneren, herdenken en vieren van de bevrijding centraal. Met een gevarieerd programma voor jong en oud organiseert de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow van 21 tot en met 24 augustus 2019 een uniek evenement.

Historische vliegtuigen, voertuigen en kampementen zijn aanwezig. De afsluitende Airshow op zaterdag is een van de eerste activiteiten in een reeks van herdenkingen en vieringen in de Airborne regio. Deze zijn onderdeel van het project Gelderland Herdenkt: 75 jaar vrijheid.

Warme betrokkenheid

Voorzitter Schoonderbeek: “We zijn diep onder de indruk van de warme betrokkenheid van de Provincie Gelderland, vfonds en de gemeente Ede. Ook veel instanties, partners, bedrijven en vrijwilligers ondersteunen het initiatief van onze Stichting. Wij kunnen met al die hulp een Airshow organiseren die nog nooit in Nederland is vertoond!”

Piloten en militairen uit Engeland, Amerika, Canada en voor het eerst ook uit Duitsland zijn erbij. Het is de derde Airshow die de stichting organiseert. Beide vorige edities, in 2010 en 2015, waren een groot succes. Ter ere van 75 jaar vrijheid wil de organisatie de voorgaande Airshows overtreffen. Daarom komt er nu een vierdaags evenement met veel aandacht voor het belang van de bevrijding toen en de – nooit vanzelfsprekende – vrijheid nu.

Activiteiten

De re-enactment kampementen op het evenemententerrein brengen bezoekers terug in de tijd. Geallieerde en Duitse kampementen zijn nagebouwd en er is een tankbaan. Er komen dagelijks historische vliegtuigen binnen. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Donderdag is de Stichting Hoogvliegers met veel vrijwilligers aanwezig om zieke kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Bezoekers kunnen verder een kijkje nemen bij de diverse professionele flight simulators van zowel de F-104 als ook de F16. In de entourage van een tijdelijk Tweede Wereldoorlog vliegveld zijn bezoekers op woensdagavond getuige van een uniek spektakel: een openluchttheater met re-enactment. De film a bridge to far, hoe kan het ook anders, staat op de filmrol.

Airshow

Op zaterdag 24 augustus start het vliegprogramma met een aantal bijzondere vliegtuigen. Ook komt er een officiële ceremonie en ‘missing man formation’. Een greep uit de vliegtuigen die gaan komen: Boeing B17, Spitfire’s uit het verenigd Koninkrijk, Hawker Hurricane, Westland Lysander, Fokker Four, Dutch Rush Aerobatics, B25 Mitchell en vele anderen.

Vanzelfsprekend is er tijdens Wings of Freedom aandacht voor de historische betekenis van de in 1944 aangelegde, geïmproviseerde start- en landingsbanen. Na D-Day in Normandië , liep de opmars van de geallieerden in de Ardennen en later bij Arnhem vast.

Mede dankzij de tijdelijke uitvalsbases in Ede konden vliegtuigen van de geallieerden hun onmisbare bijdragen leveren aan de bevrijding.

Educatie

Kinderen kunnen tijdens Wings of Freedom veel opsteken over de Tweede Wereldoorlog én over vliegen. Hans Nordsiek neemt de kinderen samen met zijn Boeing Stearman mee in de wereld van vliegen. Ingrid Maan is ook aanwezig op het evenemententerrein. Ze schreef het boek “Weggemoffeld” en geeft lezingen over de Slag om Arnhem.

Bezoekers kunnen vanaf 1 juni tickets kopen op vliegshowede.nl . Voor alle dagen geldt een maximum aantal bezoekers. Op de website staat het volledige programma (onder voorbehoud) en praktische informatie over het evenement.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0