Na een drukke dag kom je tot rust in een Horsa glider te Oosterbeek

Het was een drukke dag vandaag voor Prins Charles maar bij de Horsa glider in Oosterbeek was het even tijd voor rust. De prins nam alle tijd met iedereen te praten én de Horsa uitvoerig te bekijken.

Vanmorgen was prins Charles bij de Airborne landingen in Ede, daarna ging hij naar Arnhem en achtereenvolgens naar Driel om een krans te leggen voor de Poolse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem. Bijzonder, omdat de Britten de Polen meer dan 50 jaar lang de schuld gaven van het mislukken van de belangrijke slag.

Rust in Oosterbeek

Toen de prins aankwam, was de tent waar de Horsa Glider in staat afgesloten voor publiek. Veteraan en gliderpiloot Frank Ashleigh zat binnen al te wachten. De prins liep, nadat hij burgemeester Schaap en wethouder Verstand begroet had, vrijwel meteen naar hem toe, ze waren elkaar al vaker tegengekomen vandaag dus het werd een ongedwongen praatje.

Daarna was het de beurt aan de militairen van het Army Air corps waar de prins ere-kolonel is. Luuk Buist (schrijver van oa het boekje over de Horsa glider welke te koop is) en Ivar Goeddings, secretaris van Stichting Behoud W.O. II erfgoed Gelderland (organisator van dit event) spraken ook even met hem.

De vrijwilligers die bijna dagelijks aan het werk zijn in en rond de Horsa vergat de prins ook niet. Richard Westmaas, initiatiefnemer van de komst van de Horsa naar Oosterbeek vroeg aan prins Charles of hij binnen wilde kijken in de Horsa. Die twijfelde geen moment.

Belangstellend

Prins Charles nam plaats op het vliegdek op de plaats van de 1e piloot. Belangstellend vroeg hij Richard over de Horsa. Frank was inmiddels ook in de horsa geklommen waarna Richard plaats maakte voor hem. Frank zat in september 1944 op dezelfde plek en nu zat hij er naast de prins van Wales.

Ruim 6 minuten hebben de twee zitten praten in de Horsa. Frank vertelde later dat hij erg belangstellend was en alles wilde weten: “I told him how it is to fly a Horsa Glider.”

De prins zag er ontspannen uit en leek te genieten van de Horsa. Buiten aangekomen maakte hij nog een praatje met de jonge tweeling die al dagen bij de Horsa staan in het uniform van de gliderpiloten destijds.

Na het bezoek toog de prins en het hele gevolg naar de tent aan de overkant voor een besloten bijeenkomst.

This article in English

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden