Stem voor het Burgerinitiatief 2019 van D66 Renkum

05 jan 2020, 20:57 Politiek
burgerintiatief 2019
D66 Renkum
Het is inmiddels traditie dat D66 Renkum rond Valentijnsdag het beste Burgerinitiatief bekend maakt. Burgerinitiatieven dragen in belangrijke mate bij aan het prettige leefklimaat in onze gemeente of onze dorpen.
D66 Renkum wil dat graag met alle inwoners vieren en daarom organiseren wij al vele jaren de verkiezing van het Burgerinitiatief van het jaar. Dat gebeurt ook weer voor het afgelopen jaar 2019.

Stemmen

Inwoners van de gemeente Renkum kunnen van 6 januari tot en met 31 januari 2020 op digitale wijze stemmen op vijf genomineerde personen/organisaties. Het Burgerinitiatief met de meeste stemmen wordt aangewezen als het beste Burgerinitiatief 2019.
Binnen D66 Renkum is gedurende het gehele jaar 2019 een lijst bijgehouden van alle mogelijke (burger-)initiatieven. Aan het einde van het jaar hebben de fractie van D66 Renkum en het bestuur van D66 Renkum een top 5 samengesteld op basis van alle bekende initiatieven.
Gezien het feit dat in onze gemeente in 2019 uitvoerig is herdacht dat de Slag om Arnhem er 75 jaar geleden plaatsvond, is het aantal initiatieven dat rondom die herdenking actief was dit keer goed vertegenwoordigd.
De prijs voor de winnaar van het Burgerinitiatief 2019 wordt uitgereikt door D66-wethouder Jasper Verstand tijdens een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 15 februari 2020 in de Poort van Doorwerth te Doorwerth. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en eindigt om 12.00 uur. Eenieder is welkom om hierbij aanwezig te zijn.
De genomineerde burgerinitiatieven 2019 zijn in willekeurige volgorde:

Horsa project

Er is er slechts één ter wereld: een echte houten replica van het Horsa zweefvliegtuig, waarmee de Britten tijdens de Slag om Arnhem in de gemeente Renkum landden. Richard Westmaas is het met heel veel steun van een team vrijwilligers van de Stichting behoud WOII-erfgoed Gelderland en de gemeente Renkum, met veel energie gelukt om het vliegtuig van Britse makelij naar Nederland te halen. Een activiteit die tenminste 9 maanden duurde
Vele honderden mensen hebben het zweefvliegtuig met eigen ogen kunnen aanschouwen op een prachtige locatie naast “de Naald” bij Hartenstein in Oosterbeek.

Herdenkingsconcert Wolfheze

Dinsdag 17 september 2019 was een gedenkwaardig moment: de dag van het bombardement van Wolfheze 75 jaar geleden. Een eenmalige en unieke voorstelling in het openluchttheater De Klaproos in Wolfheze. Waarbij theater en orkest stil staan bij die historische gebeurtenis.
Een groot gezelschap enthousiaste dorpsgenoten, onder de paraplu van de Vereniging Dorpsbelang Wolfheze, heeft hieraan deelgenomen. Dirigent Tijmen Botma, theatermaker Rob Kuiper en coördinator Frans van Daal maakten deze eenmalige voorstelling tot een zeer bijzondere gebeurtenis.

White Ribbon Mile

De White Ribbon Mile is de korte wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan de terugtrekking van de Britse en Poolse soldaten in de nacht van 24 op 25 september 1944 na het mislukken van de Slag om Arnhem.
De route is afgezet met witte linten zoals deze ook tijdens de terugtrekking gebruikt werden. Daarnaast is er tevens een speciaal voor de White Ribbon Mile gemaakte film te zien die vertelt over de terugtrekking. Het initiatief is tot stand gekomen door Fedde Makkinga, Greet Visser, Joop Bal, Wim Meijer, Jan Vierdag, Robert Voskuil en Hans Kelderman. Met steun van de gemeente Renkum en het Dorpsplatform Oosterbeek.

Project Jufferswaard

De Pilogroep Jufferswaard, aangesloten bij de Stichting Renkums Beekdal, is de vrijwilligersgroep die eerder op de Renkumse Monumentendagen van start is gegaan. Zoals bekend is de Jufferswaard een uiterwaard in de gemeente Renkum, waaraan jaarlijks 55.000 keer een bezoek wordt gebracht.
De groep heeft tot doel het consolideren of restaureren van de naoorlogse restanten van de Pilo-schoorsteen, onderdeel van de voormalige Pilo-steenfabriek. De steenovens en de bijgebouwen in de Jufferswaard vertegenwoordigen een belangrijk cultureel erfgoed van Renkum. Steenovens in de uiterwaarden worden ook als karakteristiek voor het rivierengebied van de Provincie Gelderland beschouwd.

Stichting Broedplaats Renkum

De voormalige Ursulaschool aan de Groenweg in Renkum dient al jaren als gemeenschapsvoorziening. Een sterk collectief van buurtbewoners en ondernemers is opgestaan om het gebouw met zijn functies te behouden. Het authentieke pand is daartoe in eigendom overgedragen vanuit de gemeente aan de Stichting. Het pand is geschikt gemaakt voor sociaal maatschappelijke activiteiten.

Weet jij het al?

Je kunt jouw digitale stem uitbrengen van 6 januari 2020 tot en met 31 januari 2020. Je krijgt toegang tot het stemformulier door gebruik te maken van onderstaande link:

Stemmen doe je hier

Het is niet mogelijk om de tussenstand te bekijken maar via de website van D66 Rekum wordt regelmatig een update gegeven.
Lees ook: