RIVM meldt eerste corona patiënt in de gemeente: in Oosterbeek

Foto: Pixabay

Een inwoner van Oosterbeek is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld. De man was vorige week met partner en kinderen in Noord-Italië.

Toen hij klachten kreeg, is hij uit voorzorg thuis gebleven. De patiënt zit in thuis isolatie en maakt het naar omstandigheden goed. De rest van het gezin vertoont geen klachten. Hun contacten worden tot een minimum beperkt.

Contactonderzoek

De GGD heeft in kaart gebracht met wie de patiënt contact heeft gehad (contactonderzoek). Deze kleine groep is door de GGD benaderd. Zij moeten dagelijks hun temperatuur en eventuele klachten doorgeven. Mochten zij klachten krijgen die passen bij het coronavirus, dan worden zij getest en is ook voor hen thuisisolatie van toepassing.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Burgemeester Schaap: “Ik wens de familie veel sterkte en beterschap. Er wordt hard en in goede samenwerking met de betrokken partijen gewerkt om de kans op verspreiding in Nederland te verkleinen.”

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

• was je handen regelmatig
• hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
• raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.

Als je klachten hebt

Heb je koorts (boven de 38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En ben je de afgelopen twee weken in een land of regio geweest dat is bestempeld als corona gebied of heb je afgelopen twee weken contact gehad met een patiënt met het coronavirus? Bel dan met je huisarts.

Voor alle vragen en actueel nieuws kun je kijken op de website van de rijksoverheid rivm.nl/coronavirus

Heb je hierna nog een vraag?

Bel de landelijke informatielijn van de overheid: 0800 1351 Bel de GGD op 0800- 8446 000.

De GGD krijgt veel vragen. Om wachttijden te voorkomen, wordt gevraagd eerst op genoemde websites te kijken of je vraag hier beantwoord wordt. Vragen van artsen worden met voorrang beantwoord.