Omroep Gelderland op oorlogspad met Maarten van Rossum deel #2

14 sep 2020, 6:55 1940-1945
800px maarten van rossem fred ernst wikimedia
Fred Ernst, wikimedia

Maarten van Rossum heeft Operatie Market Garden meegemaakt als kind. Hij weet er niets meer van en gaat op oorlogspad om de nagelaten sporen van de operatie te ontdekken.

Vandaag deel #2, van Wolfheze naar Arnhem

We zijn nog altijd terug in de tijd, op de eerste dag van Operatie Market Garden. Dit keer bevindt Maarten

zich in en rond Arnhem. Ook hier moest de brug zo snel mogelijk in geallieerde handen vallen. Bij Wolfheze kwamen 134 gliders naar beneden, iets verderop parachutisten, direct moesten deze troepen in verschillende groepen naar de brug trekken. Er was niet gerekend op zoveel Duitse tegenstand. Slechts één divisie bereikte uiteindelijk de brug. Dit was de club van John Frost.

Vlak naast het landingsterrein bij Wolfheze stond in 1944 een reusachtige villa, samen met archeoloog Martijn Reinders gaat Maarten op zoek naar de resten van deze villa, overwoekerd door bramenstruiken en varens zijn de restanten nog te vinden. De kelders, inclusief schuilkelder, zijn nog intact. Het verhaal van deze villa heeft direct te maken met Operatie Market Garden.

Paul Hendriks uit Wolfheze vertelt over de zweefvliegtuigen waarmee de geallieerden mannen en materieel meenamen op operatie Market Garden in zijn Glider Collection museum.

Daarna gaat Maarten op pad met battlefield tour guide en oud militair Dirk Hoekendijk. Hij neemt Maarten mee naar station Oosterbeek laag, hier kwam John Frost voor het eerst Duitse tegenstand tegen, maar toch kwam hij er doorheen. We staan stil bij een monument in Lombok, remember september, een klein monument in de woonwijk waar generaal Urquhart een heel aantal uren kwijt was. Het monument is in de jaren 80 ook onthuld door Urquhart.

(tekst Omroep Gelderland) Meer over dit programma: Op oorlogspad met Maarten van Rossum

Zie ook:

Omroep Gelderland op oorlogspad met Maarten van Rossum deel #1