Oosterbeek in actie voor vluchtelingen, de vierde dag

Foto: Jos Janssen

William en Jos vertrokken afgelopen maandag naar Griekenland om daar vluchtelingen te helpen, dit is het verslag van hun vierde dag in de havens van Athene.

Oosterbeek in actie voor vluchtelingen‘ zet zich vrijwillig in voor directe hulp aan vluchtelingen en ze houden ons op de hoogte van wat daar gebeurd de komende dagen. Het verslag van gisteren kun je hier lezen.

De vierde dag

Ons laatste bericht ging over het manneke van 9 maanden met de hartafwijking en cerebrale parese. Hij is nu in het ziekenhuis en we gaan binnenkort even bellen om te horen hoe het gaat. Verder zijn vandaag de 2 rolstoelers en de zoon van 1 van de oude man verhuisd naar een aangepaste accommodatie. Maar we hebben ook een nieuw iemand gevonden. 20 jaar, in rolstoel met Katheter. Hij leek verlamd na een raketaanval, maar na behandeling in Turkije blijkt dat hij nog gevoel heeft in zijn benen. Goede behandeling en zorg is belangrijk en de UNHCR is weer aan het werk gezet

Helft vluchtelingen zijn kinderen

Op vrijdag bezochten we het vluchtelingenkamp in Ritsona. 800 mensen, waarvan 400 kinderen en 40 zwangere vrouwen. Een tentenkamp in een stoffige omgeving met een harde bodem vol kleine steentjes. Geen vloer in de tent, een grondzeil en dekens vierde dagmaken de vloer.

Toiletten zijn er genoeg, douches ook, maar er zijn maar drie warme douches voor deze 800 mensen waarvan er een al een tijdje kapot is. En een aantal wc’s lekken. Er is een batterij water tappunten, maar er komt geen water uit de kranen. De voorraad is op en overal staat dat het geen drinkwater is. Drinkwater wordt gedistribueerd door het leger; een fles per dag/per persoon. Eten wordt bezorgd door een cateraar en is vaak hetzelfde.

Maar de mensen vinden het zo vies dat een aantal het verbod om zelf wat te koken overtreden. Als ze aan ingrediënten kunnen komen want er is niets in het kamp en ook geen bus of zo naar de dichtstbijzijnde stad of dorp. Wij hebben het eten geproefd en de conclusie is:
– te weinig (klein bakje met aardappeltjes en een omeletje. Geen groente verder, 1 stuk fruit)
– smakeloos, aardappeltjes verder wel ok
– omelet ronduit smerig. Waarschijnlijk gemaakt van eipoeder ipv eieren en veel te lang gebakken

Slangen, muggen en toch blije mensen

Er zijn slangen in het kamp die soms rondkruipen rond de open tenten. Maar het ergste vinden de mensen de muggen. Heel veel muggen. De mensen maken grote vuren om de muggen te verjagen. Maar het duurt niet lang meer of de bomen geven geen takken meer. Sommige mensen lijken zich neer te leggen bij een langer verblijf. Ze maken bouwwerken aan hun tent om wat meer privacy te hebben en meer ruimte.

Barre omstandigheden, maar wat opviel was dat iedereen blij was. Er was een hele prettige sfeer. Hoewel ik na een uur of wat, ook wel de onderliggende wanhoop kon voelen. Maar men maakt er het beste van. Een groot voordeel t.o.v. sommige andere kampen is dat het een open kamp is. Geen militairen aanwezig.

Supplementen voor zwangere vrouwen

vierde dagWe hebben samen met de mensen uit UK een voedingssupplement speciaal voor zwangere vrouwen uitgedeeld. Vitaminen en voedingssupplementen zijn hard nodig. Of eigenlijk meer verse groenten, maar we snappen best dat dat lastig is.

Toen we eigenlijk al wilde gaan hoorde ik over een ‘beroemd’ meisje dat hier is. Haar huis is gebombardeerd en ingestort. Ze is uit het puin gehaald en er zijn foto’s van in de publiciteit van een meisje dat tot haar hoofd in het puin zit en het hoofd onder het gruis. Nu blijkt dat dit meisje aan een oor niets meer hoort maar een dokter heeft aangegeven dat een hoorapparaat haar gaat helpen.

Haar benen waren ‘dislokated’ en ze kan niet lopen. Bovendien eet ze heel slecht en verliest gewicht. Evenals haar 5 maanden zwangere moeder overigens. Voldoende reden om haar aan te melden bij UNHCR. Als een hoorapparaat niet lukt, ga ik kijken of wij het kunnen doneren. Vanuit de giften dan wel via sponsoring. Het UK team kijkt ook naar mogelijkheden. Maar ik heb goede hoop dat UNHCR het oppakt.

En toen werd het heel laat. We waren pas na middernacht terug in Athene en moest er zelf nog gegeten worden. Daarna een afzakkertje in de bar naast ons hotel en toen lekker slapen.

Jos Janssen en William Alfarhat

Jos en William helpen met helpen? Ze kunnen iedere cent gebruiken. Stort een bedrag(je) op NL67ASNB0932283446 tnv JJG Janssen of naar paypal.me/oosterbeekinactie

Oosterbeek in actie en hun Facebook 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden