Ho stop! Niet weggooien dat stempotlood: het is nu al een collector’s item

Foto: C.Koch via Pixabay

Niet bij ieder stemlokaal schijn je het stempotlood waarmee je stemde mee te mogen nemen en van waar die wel mee mag, worden er talloze, net als mondkapjes maar weer op straat gegooid. Drie keer foei natuurlijk maar misschien zelfs wel (klein) kapitaalvernietiging!

Op handelsplatform Marktplaats worden meerdere rode stempotloden te koop aangeboden. Het is voor het eerst dat de potloden na het stemmen mee naar huis mogen worden genomen, en dus kan het als collector’s item worden gezien.

‘Rod’ uit Leidschendam ziet er wel handel in en heeft zijn potlood aangeboden voor 25.000 euro.

In verschillende gemeenten mogen stemmers het potlood meenemen vanwege de coronamaatregelen. Waarschijnlijk is het potlood van Rod een van de eerste die is meegenomen, aangezien hij zijn “Stempotlood 2021 Rood” met de beschrijving “unicum, 1x gebruikt” al op maandag online heeft aangeboden. Vanwege corona kon er maandag en dinsdag al gestemd worden, om zo drukte op stembureaus te voorkomen en mensen uit kwetsbare groepen de ruimte te geven.

Maar één keer gebruikt!

Onderhand staan er meerdere potloden op Marktplaats. Willem uit Woerden prijst die van hem aan met de tekst “Gebruikt stempotlood, is pas 1 stip mee gezet” en volgens Van Dijk uit Groningen mag zijn potlood “zeker niet ontbreken in de collectie van een echte potloodverzamelaar!”.

De aanbieders hebben verschillende ideeën over hoeveel het “vintage stempotlood” of “limited edition potlood” waard is. Zo kan op de potloden geboden worden ‘tegen elk aannemelijk bod’, vanaf 5 euro en vanaf 42 euro. Op het potlood van Ruben uit Delft, ook maar “1x gebruikt”, is woensdag een eerste bod van 2 euro uitgebracht.

Lees ook: Dertien stembureaus om te stemmen in de gemeente Renkum

Cookieinstellingen