Oosterbeek in actie voor vluchtelingen: de elfde dag

Dankbare vluchtelingen en vrijwilligers die zich voor hen inzetten
Foto: Renkum Nieuws

William en Jos vertrokken bijna twee weken geleden naar Griekenland om daar vluchtelingen te helpen. William is inmiddels weer thuis, voor Jos zijn dit de laatste dagen. Dit is het verslag van de elfde dag in de havens van Athene.

Oosterbeek in actie voor vluchtelingen‘ zet zich vrijwillig in voor directe hulp aan vluchtelingen en ze houden ons op de hoogte van wat daar gebeurd de komende dagen. Het vorige verslag kun je hier lezen.

De elfde dag

De dag was een beetje vreemd. Natuurlijk omdat William wegging vandaag, maar zeker ook omdat we gisteravond een parkeerboete kregen. Wielklemmen doen ze hier niet aan, ze halen gewoon je kentekenplaten er af. Ik vind het wat drastisch voor foutparkeren, maar ja. Wat is eigenlijk foutparkeren? Is het fout parkeren als je elke dag een rij auto’s passeert en er nu eindelijk een plaatsje is waar je je auto inpropt? Blijkbaar wel, er is zelfs een stopverbod, maar het bord staat in de bocht en zie je niet als je vanaf een andere richting komt. Afijn, €80 en als je betaald binnen 10 dagen 50% korting.

Maar die kentekenplaten hebben wel mijn hele dag in de war geschopt. Betalen bij het postkantoor, platen ophalen bij politiebureau ergens ver weg, door naar een ander politiebureau omdat het me verkeerd verteld was. En daar bleek dat ik 10 dagen moest wachten, maar dat de huurmaatschappij het wel zou regelen. Toen eerst William naar vliegveld brengen, zonder kenteken maar ach, het is Griekenland. Toen direct door naar Avis en die wilde het best regelen voor me, maar dan moest ik een nieuwe auto huren en de huidige auto doorbetalen tot de platen terug waren. Ook niet de bedoeling. Dus weer terug naar de politie, maar nu nadat de medewerker van het huurbedrijf gebeld had en alles vooraf in orde gemaakt. Het klopte; ik kreeg mijn platen terug. Weer naar Avis gereden, 15 minuten wachten en toen zaten ze er weer op. Pffff, de dag kon beginnen.

Het ministerie werkte ook niet mee. Al sinds donderdag 15 uur, heerst er weekend, want de telefoon wordt niet opgenomen. Maar plan B is inmiddels uit de kast getrokken. Liegen! Iemand die wel in het kamp werkt waar ik graag heen wil, heeft aangegeven dat als je eerlijk blijft, je niet binnen komt. Gewoon zeggen dat je voor ons vrijwilliger bent en dat je een afspraak hebt, van te voren even bellen en dan wordt ik opgehaald bij de poort. Morgenochtend 10 uur weten we of het lukt.

We mogen geen salade naar het kamp brengen

Maar de salade gaat het niet worden in Malakasa. Sorry allemaal. Het leger staat het niet toe. Zij doen de voedseldistributie. We zullen iets anders moeten verzinnen. In ieder geval is Astrid hier en kan zij ons werk voortzetten. Als er zich in een later stadium mogelijkheden aandienen, zullen we die zeker benutten.

Vanmiddag een Amerikaanse vrijwilligster op sleeptouw genomen. Ze had gevraagd of ik haar wat wegwijs wilde maken. Ze bedoelde praten, maar ik vond het veel leuker en nuttiger haar te laten zien en ervaren. Op drie locaties in Piraeus geweest en zelfs meegeholpen met de voedseldistributie. Daarna vlug naar het vliegveld om Astrid op te halen. Veel gesproken over de mogelijkheden en bijzonderheden hier. Gewerkt aan een overdracht.

Tot zover lieve mensen, het is al weer laat. Morgen een bijzondere dag, ……. hoop ik.

Jos Janssen en William Alfarhat

Jos en William helpen met helpen? Ze kunnen iedere cent gebruiken. Stort een bedrag(je) op NL67ASNB0932283446 tnv JJG Janssen of naar paypal.me/oosterbeekinactie

Oosterbeek in actie en hun Facebook 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0