Aanpassingen dienstregeling bussen in regio Arnhem/Nijmegen

Foto: Mauritsvink-wikimedia

Regio – Op 12 december wordt de dienstregeling voor de bussen in de regio Arnhem/Nijmegen aangepast.

De voorstellen van vervoerder Hermes zijn goedgekeurd, na consultatie van reizigersvereniging en gemeenten. De wijzigingen leiden er toe dat er meer bussen gaan rijden daar waar het drukker is geworden. Op sommige plekken komen ook minder bussen. Daar blijft de vraag achter bij het aanbod. De treindienst van Hermes: Arnhem-Doetinchem blijft zoals deze nu is.

Voorbeelden aanpassingen

  • Samenvoegen lijn 352 en lijn 1: deze lijn zorgt voor een snellere verbinding tussen Arnhem en Wageningen. Het is een eerste stap naar de Rijnlijn: een comfortabele en snelle HOV verbinding.
  • Meer ritten op lijn 56 (Arnhem-Heteren), 300 en 331 (Arnhem/Nijmegen), 83 (Nijmegen-Venlo) en 99 (Nijmegen-Uden).
  • Inkorten Lijn 8: Deze lijn wordt in Rozendaal en Velp al zeer weinig gebruikt. Door het wegvallen van functies in het ziekenhuis in Velp loopt het gebruik verder terug. Daarom is er onderzocht wat een alternatief is. Tot april 2022 wordt dit een pendeldienst, daarna de haltetaxi. Zo blijft Rozendaal bereikbaar.

Meer aanbod

Het aantal dienstregelingsuren in de concessie Arnhem/Nijmegen neemt ten opzichte van 2021 toe. Ten opzichte van de pré-corona situatie is er bij de start van de dienstregeling 2022 sprake van ongeveer 9% minder aanbod terwijl het aantal reizigers op dit moment gemiddeld 67% is ten opzichte van voor corona. De vervoerders worden hiervoor nu nog gecompenseerd door het Rijk. In het huidige voorstel van aanpassing dienstregeling zitten ook mogelijkheden om op te schalen als nog meer reizigers terugkeren naar het ov.

Jaarlijkse aanpassing

Ieder jaar leggen de vervoerders hun vervoerplannen voor aan de provincie. Aan de hand van gewijzigde omstandigheden en het reizigersgedrag wordt de dienstregeling aangepast. Er kan bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk zijn gebouwd, een weg zijn afgesloten of een lijn wordt drukker gebruikt. Juist om vraag en aanbod goed in evenwicht te houden en de aansluitingen overal in het land steeds beter te maken vindt jaarlijks een aanpassing in heel Nederland plaats op 12 december. De provincie toetst de vervoerplannen aan de uitgangspunten en afspraken in de concessie en de mobiliteitsvisie.

De wijzigingen zijn te vinden op de websites van de vervoerders en staan vanaf 12 december in de reisapps.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen