Persconferentie: Avond-lockdown en nieuwe strengere maatregelen

Foto: Beeldcitaat NOS

De cijfers zijn hoog, hoger, hoogst. Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de vervroegde persconferentie vrijdagavond waarin de avond-lockdown en strengere maatregelen werden aangekondigd.

“Laatste weken denk ik vaak terug aan de persconferentie van vorig jaar 14 december met ook een toename van besmettingen en ziekenhuisopnames.” zegt Rutte. “Luidere noodkreten van het zorgpersoneel. We redden het niet.”

Het grote verschil is dat de meesten zijn gevaccineerd. Wie gevaccineerd is heeft volgens Rutte een 25 keer kleinere kans om op de ic terecht te komen. “Iedereen die twijfelt bescherm jezelf en anderen. Het tweede verschil is dat we dachten ergens in zomer of herfst van de meest strenge maatregelen af te zijn. De realiteit is heel anders en in de zorg is het alle hens aan dek.”

Rutte geeft aan ‘zich niet vrij te pleiten van eigen kritiek’. “Ook het overtuigen van het belang van de basisregels, zijn wij minder goed in geslaagd.”

Uit onderzoek is gebleken dat ons gedrag nauwelijks is veranderd. Daarom vindt het kabinet het nodig om nóg strengere maatregelen in te voeren. Het doel is het aantal contactmomenten met minimaal 20 procent terug te brengen.

De maatregelen van de vorige persconferentie blijven ook gelden, die vind je hier. De aanscherpingen van de maatregelen vandaag gelden voor drie weken. Op 14 december is er opnieuw een weegmoment.

Avond-lockdown vanaf 17.00 uur

Met ingang van zondag 28 november geldt er een avond-lockdown. Alles is dan van 17.00 tot 5.00 uur gesloten. Kappers, winkels, theaters, sportclubs. Alles. Er gelden hiervoor wel een aantal uitzonderingen. Essentiële locaties, zoals supermarkten, mogen open blijven tot 20.00 uur. Medische contactberoepen en tankstations houden hun normale openingstijden. Professionele sportwedstrijden kunnen zonder publiek ’s avonds doorgaan. En de horeca mag ook na sluitingstijd nog open blijven voor afhalen en bezorgen. Een avondklok komt er voorlopig nog niet.

Er wordt gekeken wat er op lange termijn kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat niet meer hele sectoren gesloten hoeven worden.

Anderhalve meter met mondkapje

De verplichting van het mondkapje én de anderhalve meter geldt nu overal. Er zijn geen uitzonderingen meer voor locaties waar een coronatoegangsbewijs geldt. Het mondkapje moet dan op als er wordt gewandeld. Als je op je plek zit, dan mag deze af. Dit geldt ook voor doorstroomlocaties als beurzen. De verplichte anderhalve meter afstand kan ervoor zorgen dat er minder mensen naar binnen mogen.

Ondernemers en sectoren die opnieuw hard worden getroffen, worden volgens Rutte niet in de steek worden gelaten.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Een ander belangrijk onderdeel van het verminderen van contactmomenten, is het reizen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Voor thuisbezoek geldt nu een maximum aantal bezoekers van vier personen. Ga ook maar bij één persoon per dag op bezoek.

Ook is het advies als je bij iemand langsgaat of er iemand op bezoek komt, doe dan voor de zekerheid een zelftest. Wees ook extra voorzichtig bij contact tussen kinderen en mensen van 70 jaar en ouder.

Voor het werken geldt nu; werk thuis! Kan dat niet? Houd dan op het werk anderhalve meter afstand tot de collega’s.

Onderwijs

Het onderwijs blijft open. Niet omdat er geen tot weinig besmettingen zouden zijn. Maar het sluiten van scholen heeft een gigantisch gevolg op de leerlingen. En dus blijven ze open. Maar dat vraagt wel om een aantal afspraken. Denk aan looproutes en mondkapjes in de gangen. Ouders wordt gevraagd de kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten gaan, indien dit mogelijk is. Er wordt ook gevraagd om twee keer per week een zelftest te doen. Dit geldt voor alle leerlingen en studenten vanaf groep 6.

Sport

Na 17.00 uur kan er niet meer gesport worden op binnen- en buitensportlocaties. Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand. Ook trainingen en wedstrijden voor topsporters zijn in de avond mogelijk. Daarbij mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.

Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen