Eikenprocessierups profiteert van milde temperatuur in maart

Foto: Kleuske, wikimedia

Het tot nu toe vrij milde verloop van maart zorgt ervoor dat begin april de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei zullen kruipen. Als het rond eind maart nog zo’n 25 graden wordt, kunnen de rupsen dan al verschijnen, denkt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Pas eind mei verspreiden de rupsen brandharen, die voor veel overlast en gezondheidsklachten kunnen zorgen.

Minder overlast

Het kenniscentrum verwacht dat de jeukrupsen deze zomer minder overlast zullen veroorzaken dan ze in eerdere jaren deden. Vorig jaar zijn minder nesten geteld en er zijn ook minder vlinders uitgevlogen. Er zijn dus ook minder eipakketjes achtergelaten in eikenbomen. Vooral in de zuidelijke helft van het land nam het aantal nesten flink af.

De meeste gemeenten nemen tegenwoordig preventief maatregelen tegen verspreiding van de rupsen. De gemeente Renkum doet dat ook.  Kortgeleden is een leidraad uitgebracht waarin staat hoe gemeenten en natuurbeheerders dat moeten aanpakken.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen